Af - 31/01-16 16:03; Opdateret: 31/01-16 17:13

Aarhusiansk spareplan på pladsAarhusiansk spareplan på plads

I Aarhus er man søndag eftermiddag blevet enige om en endelig forligsaftale for de kommende års besparelser på 1 mia. kr.

storybild

(Billede: Tycho Gregers)

På rådhuset i Aarhus blev byrådspolitikerne søndag eftermiddag enige om en endelig aftale om den kommende sparerunde i kommunen.

Baggrunden for besparelserne er det såkaldte omprioriteringsbidrag, der betyder, at Aarhus Kommune frem til 2019 skal spare 1 mia. kr.

21-årig anholdt: Fodgængere måtte springe for livet
21-årig anholdt: Fodgængere måtte springe for livet

En af de store knaster i forhandlingerne om en spareaftale har været et forslag om at lade børn starte i børnehave to måneder tidligere end i dag - samt at fremrykke SFO-starten. Det forslag er ikke med i den endelige aftale. Dermed kommer aarhusianske børn ikke til at starte tidligere i børnehave og SFO.

Den tidligere børnhave- og SFO-start ville ellers have givet en besparelse på 34 millioner kroner årligt. Forligspartierne er i stedet blevet enige om at finde 3,3 millioner på kommunens driftsoverskud fra sidste år.

Samtidig sænker man driftstilskuddet til deltidspladser i kommunens daginstitutioner. Endeligt hæver man forældrebetalingen på mad i daginstitutionerne. Der mangler dog fortsat at blive fundet 17 millioner kroner årligt. Partierne er blevet enige om at de først findes på Børne- og Unge-magistratens budget for 2017.

På samme måde er en række andre forslag pillet ud af aftalen. Det gælder blandt andet huslejetilskuddet til Ældre Sagen og Dansk Blindesamfund. Forligskredsen har besluttet at de to foreninger fortsat skal have tilskud.

Kommunen har modtaget knap 350 høringssvar fra borgere og organisationer.

- 70 pct af dem har været inde for Børn og Unges område, og de største bekymringer var i forhold til den tidligere børnehavestart, fortæller Børne og Unge-rådmand, Bünyamin Simsek (V).

Han er tilfreds med, at det lykkedes at finde en alternativ besparelse til fremrykningen af børnehave- og SFO-start.

- Det handler om at skabe balance, og det lykkes vi med, og rigtig mange af de ting, der er kommet i høringssvarene, er faktisk blevet pillet ud. Så på den måde kan man også sige at borgerinddragelsen er lykkedes, og der er blevet lyttet.

Også Socialdemokaterne er godt tilfredse med, at fremrykningen af børnehave- og SFO-start er pillet ud af aftalen.

- Vi har sat rigtig meget ind på den tidlige indsats, og vi tænker, at det her er den rigtige måde at gøre det på, siger Camilla Fabricius (S).


Forhandlingerne har taget udgangspunkt i et sparekatalog fra forvaltningen med i alt 122 spareforslag.

21-årig anholdt: Fodgængere måtte springe for livet
21-årig anholdt: Fodgængere måtte springe for livet

Bag forliget står Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, SF, Konservative og Dansk Folkeparti. Enhedslisten og Liberal Alliance er ikke med i budgetforliget for 2016 - og dermed heller ikke med i spareaftalen.

Spareplanen skal endeligt vedtages af byrådet 3. februar.

Østjyder vil crowdfunde events
Østjyder vil crowdfunde events

LÆS OGSÅ: Starbucks åbner ny kaffebar: Her skal den ligge

LÆS OGSÅ: Lækket notat: Riget slår Aarhus i kampen om hjertebørn

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx