Af - 19/08-15 16:25

Færre snyder i bybusserne: - Det skyldes synlige kontrollørerFærre snyder i bybusserne: - Det skyldes synlige kontrollører

Flere kontrollører er den umiddelbare forklaring på, at færre får bøder i Aarhus' bybusser, mener de hos Midttrafik.

storybild

(Billede: Polfoto/Graversen Anita)

Når man ikke skal forbi chaufføren for at vise billetten, frister det måske at lade helt være med at købe den og så nyde en gratis tur med bussen.

Men sådan forholder det sig i mindre og mindre grad for de mange passagerer, der hver dag hopper ind bag i en af Aarhus' bybusser.

I 2014 tjekkede billetkontrollørerne godt og vel en million mennesker, og 2,2 procent af dem havde ikke billet. Det viser tal, som metroxpress har fået fra Midttrafik.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Det er et pænt fald i forhold til 2012, hvor 3,3 procent kørte rundt uden en gyldig billet. Årsagen er tydelig ifølge Midttrafik.

- Det handler om, at vi har nogle meget synlige kontrollører, som bevæger sig de rigtige steder. Det har jo en effekt, når mange af passagererne ser dem, og det rygtes hurtigt, at man skal købe billet for at undgå en bøde, siger Mette Julbo, der er vicedirektør i Midttrafik, og som er glad for, at der er færre snydere.

- Jeg kan huske, at bybusserne engang blev kaldt 'gul og gratis', og hvor en masse af de kunder, som altid betaler, var meget frustrerede over, at de kunne få øje på flere, der så ud til at snyde. Det er jo lidt demotiverende, siger hun.

Er din på listen? I disse bybusser gives der flest bøder
Er din på listen? I disse bybusser gives der flest bøder

Mette Julbo mener, at mange kontrollører er en nødvendighed, fordi det selvbetjeningssystem, som man har i Aarhus, giver flere muligheder for at snyde.

Det er Aarhus Kommunes beslutning, at man ikke skal vise billetten til chaufføren, og i Midttrafiks bestyrelse repræsenteres de af byrådsmedlem Jan Ravn Christensen (SF), der ser positivt på, at færre snyder. Og han mener, at selvbetjeningssystemet virker.

- Det vil give en langsommere afvikling af bustrafikken, hvis alle skulle kontrolleres. Med den måde, det fungerer på nu, holdes snydeprocenten stadig nede og ventetiderne ved stoppestederne er kortere, siger han.

Aarhus-firma vil gøre det nemmere at handle på nettet
Aarhus-firma vil gøre det nemmere at handle på nettet

Snyderne er faldet i takt med, at flere busser og passagerer bliver kontrolleret. Det har samlet set betydet, at niveauet for bøder ligger rimelig stabilt på omkring 20.000 om året, men det er ikke for at kræve flere af dem ind, at Midttrafik satser på mange synlige kontrollører.

- Vi har ikke noget ønske om at score kassen på kontrolafgifter. Det er langt bedre, at pengene kommer ind direkte i billetindtægter. Så vi gør jo det her for, at der er flere, der betaler, siger Mette Julbo.

LÆS OGSÅ: Derfor stikker myggen ALTID mig - og ikke dig

LÆS OGSÅ: Kæmpe stafet-løb i Aarhus: Sådan kommer du frem og tilbage

LÆS OGSÅ: Kvinde stukket ned i Indre Mission-hus - en er anholdt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx