Af - 27/01-16 12:55

Kendt kunstner trækker værk i protest mod dansk asylpolitikKendt kunstner trækker værk i protest mod dansk asylpolitik

Kunstneren Ai Weiwei vil trække sit kunstværk Yu Yi fra Kina-udstillingen på kunstmuseet Aros. Direktøren for Aros er chokeret og skuffet.

Bildstrecke im Grossformat »

Den kinesiske kunstner og systemkritiker Ai Weiwei er 'chokeret' over den danske smykkelov. Derfor vil han ikke længere udstille sine værker på kunstmuseet Aros.

I forgårs (tirsdag, red.) vedtog et flertal i Folketinget, at myndighederne fremover kan beslaglægge flygtninges genstande, der overstiger 10.000 kroner.

Den nyhed har fået international opmærksomhed, og nu reagerer den kinesiske kunstner og systemkritiker Ai Weiwei også.

Siden den 21. november 2015 har et af hans kunstværker været udstillet på kunstmuseet Aros i Aarhus som en del af udstillingen 'A New Dynasty – Created in China', men nu vil Ai Weiwei ikke lege med længere.

På sin Instagram-profil skriver kunstneren.

Kære Erlend Høyersten, direktør for Aros. Jeg er meget chokeret over gårsdagens nyhed om, at den danske regering har besluttet at konfikseret flygtninges private ejendele. Som et resultat af den beklagelige beslutning, må jeg trække mig fra jeres udstilling 'A New Dynasty - Created In China' for at udtrykke min protest over den danske regerings beslutning, skriver han og tilføjer.

- Vær venlig at modtage min beklagelse og tak for jeres langvarige støtte. Jeg undskylder for den ulejlighed, som det her vil medføre.

Beskeden er skrevet på kinesisk, men oversat til engelsk på Instagram-profilen.


Kunst-elskere, der gerne vil nå at se Ai Weiweis imponerende installationer, skal altså skynde sig, inden kineseren trækker stikket.

Aros er klar over den seneste udvikling, og på Facebook skriver kunstmuseet følgende.

- Sidste chance for at opleve Ai Weiweis 12 m. lange bambus-supermand Yu Yi, kan være fremskyndet betragteligt. I hvert fald annoncerede Ai Weiwei i nat via sin Instagram-profil, at han agter at trække værket fra udstillingen A New Dynasty – Created in China i protest mod den danske asylpolitik.

Direktøren for Aros er forbavset over kunstnerens beslutning.

Jeg er lidt overrasket over, at vi blev informeret om, at han vil trække værkerne tilbage på de sociale medier og ikke via eksempelvis e-mail, forklarer Erlend Høyersten til metroxpress, og han tilføjer.

- Jeg er skuffet. Vi har jo et langt samarbejde med Ai Wei Wei, hvor vi har forsøgt at skabe forståelse for relationer og uligheder i kulturer.

Erlend pointerer, at der kun er tale om én skulptur - som muligvis bliver fjernet - som er en del af en stor udstilling, der består af hele 24 kunstnere.

Ai Weiweis protest vil derfor primært gå ud over de kunstinteressrede - og altså ikke kunne mærkes på kroner og øre ifølge direktøren.

- Det er skadeligt for det danske publikum, som nu ikke får mulighed for at se Weiweis værk. Det er urimeligt, at befolkningen skal straffes for regeringens beslutninger. Det burde Ai Weiwei bedst af alle kunne forstå, siger Erlend Høyersten.

Direktøren fortæller desuden, at 'han har fuld respekt for Ai Weiwei', men er uenig i det valg, han har truffet.

Aros har endnu ikke været i kontakt med den kinesiske kunstner, og afventer svar fra hovedpersonen via e-mail. Derfor ved Erlend ikke, hvornår værket bliver fjernet.

- Vi ved ingenting på nuværende tidspunkt, siger han til metroxpress.

Sidste chance for at opleve Ai Weiweis 12 m. lange bambus-supermand Yu Yi, kan være fremskyndet betragteligt. I hvert...

Opslået af ARoS Aarhus Art Museum på 27. januar 2016

Efter planen skal udstillingen, der foruden består af 23 kinesiske samtidskunstnere, løbe frem til den 22. maj.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx