Af - 16/09-15 14:11

Kreative iværksættere er klar til at kæmpe for Sydhavnens fremtidKreative iværksættere er klar til at kæmpe for Sydhavnens fremtid

I Sydhavnen males, filmes og tænkes der kreative tanker. Men en kommende byudvikling truer det frie miljø, frygter virksomheder i området, der vil kæmpe for Sydhavnen.

storybild

Med sine rå omgivelser har Sydhavnen i Aarhus de seneste 30 år tiltrukket både tung industri og unge kunstnere. (Billede: Polfoto)

Sydhavnen er blevet Aarhus nye kreative legeplads. Her arbejder billedkunstnere, lydfolk, filmskabere og arkitekter dør om dør i de gamle bygninger.

Nye tal: Halvdelen af Aarhus’ hjemløse er under 30 år
Nye tal: Halvdelen af Aarhus’ hjemløse er under 30 år

Men en ændring er på vej. Allerede næste år begynder kommunen at omlægge den nordlige del af Sydhavnen, og i 2019 udløber lejekontrakten for slagteriet og de mange små iværksættere i Jægergårdsgade.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Det vækker bekymring hos de godt 60 virksomheder i området, og derfor har mange af dem stiftet Foreningen Sydhavnen, der vil bevare det kreative miljø.

- Det værste scenarie er, at de river det hele ned, og så kommer der noget med fine glasfacader. Det er klart, at der skal ske noget, men vi vil gerne bevare de historiske bygninger og tankesættet om at have et miljø med stor frihed, siger Signe Lund Juhler, der er talskvinde for foreningen og chef for det kulturelle iværksættermiljø Frontløberne, der holder til i Sydhavnen.

Se kortet: Her er de ni farligste steder for en cyklist i Aarhus
Se kortet: Her er de ni farligste steder for en cyklist i Aarhus

Hun forklarer, at Sydhavnen de sidste 30 år har fået lov at vokse frit uden at nogen har defineret det, og det har skabt noget helt specielt. Det er Thomas Enemark Lundtofte, der er partner i filmselskabet Moondogfilm i Jægergårdsgade, enig i:

Sydhavnen er med til at gøre Aarhus til en by, der har sjæl og kreativitet, og hvor der foregår nogle ting på borgernes præmisser. Det ville være synd at ændre det.

Foreningen Sydhavn er i dialog med kommunen, men det er for tidligt at sige, hvad der kommer til at ske, siger chef for Center for Byudvikling og Mobilitet, Bente Lykke Sørensen:

- Men vi vil gerne se på, hvordan vi kan videreføre de kreative miljøer i byudviklingen.

I weekenden inviterer foreningen for Bykultur i Aarhus borgerne på vandretur gennem de sydlige havnearealer, så de kan give deres mening om hvad de gerne vil bevare i Sydhavnen.

- Hvis man ikke er ude i god tid, så står man med nogle bygninger, der sagtens kunne være bevaret, men som ender med at blive revet ned. Der er nogle kreative miljøer, der risikerer at gå tabt i processen, siger næstformand i foreningen Asbjørn Skjødt, der understreger, at de som udgangspunkt ikke er negativt indstillet over for byudvikling.

- Det er kun godt, at havnen bliver udviklet, for lige nu ser den meget trist ud.

Aarhus-drenge snupper hotdog-sølv på hjemmebane
Aarhus-drenge snupper hotdog-sølv på hjemmebane

Under vandreturen kan du tage et billede med din telefon af et sted i Sydhavnen, der har betydning for dig, hashtagge det med #bevarhavn og dele det på Instagram, Twitter eller Facebook-eventet. Inden for to uger bliver billeder og tekst indsamlet.

​​

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx