Af - 09/11-15 10:43

Atomkatastrofe rammer Danmark - Heldigvis er det bare en øvelseAtomkatastrofe rammer Danmark - Heldigvis er det bare en øvelse

Hvert andet år afholder Danmark en krisestyringsøvelse, og denne gang er det en atomulykke i Kattegat.

storybild

Sådan her kommer det ikke til at se ud, når en atomulykke snart finder sted i Kattegat. Der er nemlig kun tale om en øvelse, og derfor foregår alt på papir og uden, at man bemærker noget som almindelig borger. (Billede: Polfoto/AP/Arkiv/Illustration)

Den 11. november kolliderer et atomdrevent russisk skib med et stort fragtskib i Kattegat, og kollisionen bliver startskuddet på en kæde af begivenheder, der vil involvere over 30 danske ministerier, styrelser og beredskabsorganisationer.

Men heldigvis er der kun tale om en øvelse.

KRISØV 2015, som øvelsen hedder, er en tilbagevendende krisestyringsøvelse, der hvert andet år øver centrale aktørers evne til at opretholde og udføre deres funktioner i en situation, hvor disse sættes under pres eller ødelægges.

Er du interesseret i nyheder fra Østjylland, så like MX AARHUS her.

- Den dag en krise rammer, skal vi være klar på tværs af samfundets samlede beredskab. Det gør vi blandt andet ved at forberede og øve os, siger forsvarsminister Peter Christensen (V) i en pressemeddelelse.

- Den nationale krisestyringsøvelse er meget vigtig, fordi alle involverede aktører får lejlighed til sammen at øve sig i både håndtering, samarbejde og kommunikation, så vi er bedst muligt forberedt, når det gælder.

Kæmpe brand: Bevæbnet mand anholdt efter jagt med helikoptere
Kæmpe brand: Bevæbnet mand anholdt efter jagt med helikoptere

Østjyllands politikreds er udvalgt som øvelseskreds, og sammen med de andre involverede myndigheder og organisationer bliver opgaven at begrænse omfanget af en mulig atomkatastrofe.

- Vi ser frem til at deltage, fordi det er vigtigt, at vores krisestyring fungerer effektivt, og hver enkelt af os er fortrolig med ansvar, opgaver og rolle. Det er KRISØV 2015 en rigtig god mulighed for at teste, siger politidirektør i Østjyllands Politi Helle Kyndesen.

Og det kan blive hvad som helst, der vil ske i løbet af øvelsens to dage. Det er nemlig kun øvelsescheferne fra Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen, der kender kender til omfanget.

Bortvist fra fest: Vendte tilbage med tæskehold
Bortvist fra fest: Vendte tilbage med tæskehold

Ifølge Nationalt Risikobillede, der blev offentliggjort af Beredskabsstyrelsen i 2013, er en atomulykke en af de 10 største trusler mod Danmark, og alle niveauer og grene i krisestyringssystemet vil blive involveret under en atomulykke.

- Vi har valgt en atomulykke som scenarie, fordi det vil stille hele samfundets beredskab over for store og komplekse opgaver, siger øvelseschef fra Beredskabsstyrelsen, Mads Ecklon.

- Det gælder eksempelvis, når vigtige funktioner som det nukleare beredskab, sundhed, fødevarer, transport, energi, efterretnings- og sikkerhedstjeneste og udenrigstjenesten kommer under pres.

Stormen Freja havde godt tag i Nordjylland
Stormen Freja havde godt tag i Nordjylland

Formålet med øvelsen, som foregår 11-12. november, er at styrke organisationernes krisestyring. Under øvelsen bliver deres evner til at samarbejde, krisekommunikere og koordinere sat under pres, og deres krisestyringsplaner bliver testet.

For at gøre øvelsen så realistisk som mulig deltager journalister fra Danmarks Radio og Ritzaus Bureau, og en borgercelle simulerer opslag på sociale medier.

Den brede befolkning vil ikke mærke til krisestyringsøvelsen, da der ikke indgår fysiske elementer. Tidligere scenarier i KRISØV-serien har blandt andet været terror, fugleinfluenza og cyberangreb.

/ritzau/

Politiet finder eftersøgte hjemmerøvere i Østjylland
Politiet finder eftersøgte hjemmerøvere i Østjylland

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
63-årig mand stukket ned af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx