Af - 18/05-16 22:20

Politiker vil sætte skatten op: 'Der skal mere i kassen'Politiker vil sætte skatten op: 'Der skal mere i kassen'

SF vil skrue på skatten for at sikre kernevelfærden i Aarhus, men forslaget bliver mødt med hovedrysten fra Venstre.

storybild

(Billede: Kim Haugaard/Scanpix)

Der kommer flere og flere indbyggere i Aarhus, men det går den anden vej med de kommunale ansatte. På fem år er antallet af fuldtidsansatte i kommunen faldet med mere end 2.000 personer, og det går ud over kernevelfærden.

Det er budskabet fra SF, som går ind til de kommende budgetforhandlinger med et bemærkelsesværdigt forslag: Kommuneskatten skal op!

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Forslaget har fire ben og skal styrke 'borgernære velfærdsområder' som handicappleje, folkeskoler, børneinstitutioner og ældreplejen med i alt 160 millioner kroner.

Unge aarhusianske hjemløse får kreativt talerør i gammel skibscontainer
Unge aarhusianske hjemløse får kreativt talerør i gammel skibscontainer

Partiet lægger op til, at finansieringen kommer ved blandt andet at hæve kommuneskatten og grundskylden med en promille.

- Hvis vi har et højere ambitionsniveau, skal der mere i kassen. En promille er ikke meget, og vi har i forvejen en lav kommuneskat, og selv med den her stigning – som langt fra er en brandbeskatning – vil vi have en af de laveste kommuneskatter overhovedet, siger Thomas Medom (SF), Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Han mener, investeringen er nødvendig, fordi der i de seneste år er blevet skåret for mange varme hænder væk fra de vigtigste velfærdsområder:

Nyt forslag: Sådan kan AGF få nyt stadion
Nyt forslag: Sådan kan AGF få nyt stadion

- Det er de områder, hvor velfærdssamfundet er allermest vigtigt, og hvor vi har mest brug for kommunen. Det handler om omsorg for dem, der har det sværest, og det handler om, at vi skal sikre vores børn en tryg dagligdag.

Venstres politiske ordfører i Aarhus Kommune, Gert Bjerregaard, er langtfra begejstret for ideen:

- Deres forslag er uspiseligt og helt ude i hampen, lyder den umiddelbare reaktion.

Nu kan du køre Aarhus-København for 95 kroner
Nu kan du køre Aarhus-København for 95 kroner

- Det er selvfølgelig sympatisk at se på, hvordan vi kan sikre bedre forhold til børn, de ældre og det sociale område. Men det er forfejlet, at at vi skal have flere skatter og afgifter. Det må ikke blive dyrere at leve i Aarhus.

I stedet lægger Venstre-ordføreren op til, at man optimerer kommunens økonomi ved liberale tiltag.

- Vi er parat til at se på, hvordan vi kan tilvejebringe ekstra midler for eksempel gennem udbud og konkurrenceudsættelse. Det handler om at drive en mere effektiv kommune og få plads til mere kernevelfærd.

Anklager: Vi har intet imod Yahya Hassans forsvarer
Anklager: Vi har intet imod Yahya Hassans forsvarer

Ideen med at hæve kommuneskatten er langtfra fremmed i dansk lokalpolitik. I januar besluttede et flertal i Odense – ledet af den socialdemokratiske borgmester Anker Boye – at hæve kommuneskatten med en procent, så 300 millioner kroner kan bruges på de unge og ældre i kommunen, der tidligere har været udsat for besparelser.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Jakob har sat sig et vildt mål: Vil...
bt.dk
Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx