Af - 08/09-15 07:49; Opdateret: 08/09-15 09:06

Nye tal: Nu rammer flygtningekrisen AarhusNye tal: Nu rammer flygtningekrisen Aarhus

Østjyllands Politi registrerer flere asylsøgende flygtninge, end de plejer, og hos Aarhus Kommune har man også travlt med de nyankomne.

storybild

Når Politiet har registreret flygtningene, bliver de sendt på et tog mod Sandholmlejren. Her er det fra Rødbyhavn på Lolland, hvor flygtninge i disse dage strømmer til fra Tyskland. (Billede: Polfoto/Per Rasmussen)

Flygtninge strømmer ind over de europæiske grænser i de her dage, og det store pres er også nået til Aarhus, hvor Østjyllands Politi næsten dagligt tager imod personer, der ønsker at søge asyl her i landet.

- Der er ingen tvivl om, at vi har fået flere her de sidste par måneder, og de fleste af dem, vi har fået ind, kommer nede fra Syrien, siger Vagn Martinussen, der er leder af udlændingesektionen.

I juni, juli og august i år har Østjyllands Politi registreret 69 flygtninge, hvilket er væsentligt flere end de 40, der kom ind i samme periode sidste år.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Hvordan flygtningene helt præcist kommer til Aarhus, har Vagn Martinussen ikke et præcist overblik over, men han er ret overbevist om, at de kommer via menneskesmuglere, som muligvis også guider dem gennem processen.

- Det er vores fornemmelse, at der er nogen, der fortæller dem præcist, hvad de skal gøre. Mange af dem kan ikke et ord på engelsk, ud over at de på en eller anden måde kan fortælle os, at de ønsker asyl, siger Vagn Martinussen.

Løkke: Vi kan ikke bare sende flygtninge til Sverige
Løkke: Vi kan ikke bare sende flygtninge til Sverige

Han sidder selv og tager imod flygtningene, men hans møde med dem er kort, for de skal med det samme gives videre til Udlændingestyrelsen.

- Vi registrerer dem med navn, foto og fingeraftryk, og så sender vi dem hurtigst muligt med et tog til Sandholmlejren, hvor der bliver foretaget afhøringer af dem, siger han.

Nogle af dem, der får asyl, vender så tilbage for at blive bosat i Aarhus, og de skal derfor forbi Beskæftigelsesforvaltningen, hvor der også er pres på.

- Vi har travlt, men vi kan godt følge med, hvilket blandt andet skyldes, at vi for tre måneder siden ændrede struktur og oprustede med 10 mand, siger Jens Kaysen, der er driftschef for Integration og Fleksjob i forvaltningen.

Løkke indkalder Folketingets partier til flygtningemøde
Løkke indkalder Folketingets partier til flygtningemøde

Her hjælper man med at skaffe boliger og få flygtningene integreret hurtigst muligt, ligesom man koordinerer med de mange frivillige, der gerne vil hjælpe.

Det gælder for eksempel projektet med, at aarhusianere skal huse flygtninge i deres private boliger, og det forslag har faktisk mødt massiv opbakning indtil videre.

Flygtninge går i nødsporet mod København
Flygtninge går i nødsporet mod København

Hos Borgerservice i Aarhus kan man også mærke, at der er tryk på i øjeblikket, hvor både flygtninge og nye studerende holder personalet beskæftiget.

- Vi kan selvfølgelig mærke, at der kommer flere flygtninge til byen, der skal have hjælp med at etablere sig et nyt sted, og vi hjælper så hurtigt og så godt, vi overhovedet kan, siger Lene Hartig Danielsen, der er chef for Borgerservice.

De hjælper flygtningene med at etablere sig, når se skal på plads i den nye tilværelse i Danmark, efter de har fået asyl. Det gælder blandt andet lån til indskud, boligstøtte og lignende, som har med en flytning at gøre. Og det er de i Borgerservice forberedt på, at der kommer mere af.

- Jeg tror, kommunerne og ikke mindst Borgerservice skal være forberedte på, at der kommer flere og flere flygtninge, og det vil kunne mærkes hos os, hvor mange internationale borgere møder op, siger Lene Hartig Danielsen.

TV: Flygtninge mødt af bidende kulde i Rødby
TV: Flygtninge mødt af bidende kulde i Rødby

LÆS OGSÅ: Læs Støjbergs skræmmeannonce til flygtninge

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx