Af - 10/03-16 08:39; Opdateret: 10/03-16 08:50

Dårlige lånere skylder millioner for at glemme bøgerneDårlige lånere skylder millioner for at glemme bøgerne

I København og Aarhus skylder borgerne millioner i gebyrer for at glemme at aflevere bøgerne. Dumme penge, mener Enhedslisten.

storybild

(Billede: Polfoto/Tycho Gregers)

Hvis du er en af dem, der har glemt at aflevere dine lånte biblioteks-bøger til tiden og derefter ikke fået betalt bøden, så er du langt fra alene.

Tal fra Københavns Kommune viser, at læseglade borgere i februar samlet set skyldte bibliotekerne 8,39 millioner kroner i gebyrer samt i erstatningskrav for at smide materiale væk.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Tallet er til gengæld faldet over de seneste par år, men det er de ikke i Aarhus Kommune, hvor beløbet ved udgangen af 2015 samlet set lå på 4,36 millioner kroner. Enhedslisten kalder det for 'ærgerlige beløb,' selv om det glæder dem, at det falder i København.

- Det er jo vores fælles midler, der skal gøre os klogere og komme alle til gavn, og når man tænker på, hvor lidt der er til kultur, så er det dumme penge, der ligger her, siger kultur- og medieordfører Søren Søndergaard til metroxpress.

Kvindelige betjente sender flere voldtægtsmænd i retten
Kvindelige betjente sender flere voldtægtsmænd i rettenDe 4,36 millioner i Aarhus er en halv million mere end i 2014, hvor man ellers havde haft et par år med fald. Forvaltningschef i Borgerservice og Biblioteker i Aarhus, Rolf Habel, har umiddelbart ikke et bud på hvorfor, da de ikke selv har foretaget ændringer.

- Det er et forventeligt udsving, men vi sender stadig rykkere og har telefonisk kontakt med folk sådan i klumper, siger han.

I København skyldte borgerne i starten af 2014 næsten 11 millioner kroner, men det er blevet barberet ned til de 8,39 millioner.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Ifølge administrationschef hos Københavns Kommune, Pia Shack Pedersen, skyldes det store fald blandt andet, at københavnerne er blevet mere digitale, og at kommunen er blevet bedre til at give notifikationer og advarsler.

Desuden kan de stoppe dem, der ikke betaler, fra at låne på bibliotekerne.

- Lånerne kan udelukkes, og selvfølgelig gør vi en gang i mellem det. Når de gentagende gange ikke betaler, så er det her en god måde at stoppe dem på, siger hun.

X Factor-finalist vinder skønhedskonkurrence
X Factor-finalist vinder skønhedskonkurrence


Samme mulighed har man i Aarhus, men her bruger man i højere grad en løsning, hvor de dårlige lånere skal forbi personale for at kunne låne. Søren Søndergaard mener heller ikke, at man skal kigge mod udelukkelser for at få pengene ind.

- Det er en dårlig ide at fratage muligheden for at låne bøger. Det må være muligt at udtænke andre metoder, såsom at man indbetaler et depositum, som man kan få refunderet, siger han og understreger, at det vil kræve et bredere overblik, inden der kan ske en politisk handling.

AC/DC i Aarhus i fare: Forsanger risikerer at blive døv
AC/DC i Aarhus i fare: Forsanger risikerer at blive døv

LÆS OGSÅ: Endnu en Uber-chauffør sigtet for at køre pirattaxa i København

LÆS OGSÅ: Stor skuffelse i Gellerup over skrottet stormoské

LÆS OGSÅ: Aarhus-borgmester skrotter stormoské efter afsløringer

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hareide afslører sin startopstilling:...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
McDonald's løfter sløret for stor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx