Af - 11/01-16 11:36; Opdateret: 12/01-16 17:14

Lukningstruede caféer: Ordfører vil have minister i samrådLukningstruede caféer: Ordfører vil have minister i samråd

En række socialøkonomiske caféer er lukningstruede, fordi står til at miste en vigtig dispensation. Leif Lahn Jensen vil stille Besskæftigelsesministeren spørgsmål

storybild

(Billede: Dupont Sisse)

I Aarhus er medarbejderne på den socialøkonomiske café Café Kaffegal nervøse for at miste deres job. En forsøgsordning har siden 2013 gjort det muligt for socialøkonomiske virksomheder at ansætte flere medarbejdere på særlige vilkår i løntilskud.

Men nu ser forsøgsordningen ud til at blive udfaset, og fra 2017 er den - som det ser ud lige nu - helt væk. Dermed kan socialøkonomiske virksomheder fra næste år ikke længere benytte sig af en dispensationsordning, der hidtil har fritaget dem fra reglerne om, at kun hver femte ansat i en virksomhed må være ansat i løntilskud.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Hos de socialøkonomiske caféer Café Kaffegal og Café Økogal i Aarhus, der tilsammen har ansat 20 psykisk sårbare på særlige vilkår, har man meldt ud, at en udfasning af forsøgsordningen betyder, at man må dreje nøglen om og fyre de 20 medarbejdere, der sammen med en gruppe frivillige udgører medarbejderstaben.

Venstres udmelding lyder på, at man ikke vil blande sig i arbejdsmarkedets parters beslutning om at droppe forsøgsordningen.

Det vækker undren hos den socialdemokratiske beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen, der nu vil afkræve Beskæftigelsesministeren svar på, hvordan man i fremtiden vil sikre, at psykisk sårbare kan komme ind på arbejdsmarkedet.

Virksomhed ansætter autister med stor succes
Virksomhed ansætter autister med stor succes

- Vores rummelige arbejdsmarked vil lide et knæk, hvis ordningen udfases. Jeg ved endnu ikke, om jeg kalder ministeren i samråd, eller om det bliver spørgsmål i salen. Men jeg vil spørge ministeren, hvordan han i fremtiden vil sikre et rummeligt arbejdsmarked, når han nu udfaser ordningen, siger Leif Lahn Jensen.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen slår fast, at der hele tiden har været tale om et forsøg med udløb i 2017.

Gigtpatient tvinges i praktik med sin seng
Gigtpatient tvinges i praktik med sin seng

- Arbejdsmarkedets parter har ikke kunnet enes om en fortsættelse, derfor udfases ordningen. Jeg undrer mig meget over, at Leif Lahn Jensen ikke lytter til arbejdsmarkedets parter, siger han og oplyser, at 78 førtidspensionister lige nu er omfattet af ordningen.

- Det skal sættes i forhold til de 46.000 førtidspensionister, der er i løntilskud på helt almindelige vilkår, siger Hans Andersen.

Reform af førtidspension skaffer meget få i arbejde
Reform af førtidspension skaffer meget få i arbejde

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx