Aarhus ser rødtAarhus ser rødt

På trods af stor fremgang til Dansk Folkeparti gav resultaterne en solid rød sejr i Aarhus - samtidig er der udsigter til blodbad i Venstre i dag.

storybild

Socialdemokraternes Nicolai Wammen og Venstres Gert Bjerregaard lavede torsdag morgen en kagekonurrence, hvor den røde spidskandidat trak sig sejrsrigt ud, da flest tilsyneladende havde mest smag på den røde kage.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Samme mønster tegnede sig også i de endelige resultater på valgaftenen, hvor Venstre fik smæk, selvom de atter kan gentage regeringskontorerne. I Aarhus-kredsene blev Socialdemokratiet således også det største parti på samtlige af byens toneangivende valgsteder og beholdte sine syv mandater i Østjylland.

Det vækkede naturligvis glæde i den røde lejr, hvor der i går var valgfest hos 3F Rymarken, men det var alligevel bittersødt. Metroxpress mødte borgmester og socialdemokrat Jacob Bundsgaard i går aftes:

- Det er trist at stå i en situation, hvor det ser ud til at Dansk Folkeparti står til at blive landets andetstørste parti. Vi skal gå op imod deres milliardstore løfter. Det er jo et kæmpe bluff, sagde han.

Hos Socialdemokraterne er der noget, der tyder, på at det især er stemmeslugeren Nicolai Wammen, der har været med til at sikre fremgangen for partiet.

Yahya Hassan kommer ikke i Folketinget
Yahya Hassan kommer ikke i Folketinget

Samtidig fik Venstre en syngende lussing af vælgerene, selvom Lars Løkke i dag kan køre til dronningen. På landsplan gik man 7,2 procent tilbage. Endnu værre gik det i Østjylland, hvor man må vinke farvel til tre ud af syv Venstre-mandater. Dermed kan kandidaterne Jakob Ellemann-Jensen og Fatma Øtkem - der ellers har kørt tæt parløb hele valgkampen - begge risikere at miste deres plads i Folketinget.

I Venstre peger man på to begrundelser for det dårlige valg:

- Der har været to Løkke-effekter. Både med y og med ø. Lykke Friis trak altså over 30.000 personlige stemmer og det har vi jo ikke haft nogen ambition om at kunne genvinde, jeg tror, Lykke har appelleret meget bredt. Vi kan håbe, vi kan få suget noget af det op, men selvfølgelig kan vi ikke få suget det hele op, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen på valgaftenen.

Den anden effekt handler om partiformanden:

- Vi har mødt hele valgkampen at folk - af besynderlige årsager - har mindre tillid til vores formand end til Socialdemokraternes, dét har jeg meget svært ved at forstå.

I målingen står Liberal Alliance desuden til at blive fordoblet og dermed kan østjyske Ole Birk Olesen se frem til følgeskab af en makker, når han begynder på Borgen igen og det bliver med stor sandsynlighed kandidaten Jacob Rixen, der får fornøjelsen.

​​​

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx