Af Morten Eggert - 23/06-15 10:24

Få dage efter gyldne valgløfter: Nu nedlægges 777 sundheds-stillingerFå dage efter gyldne valgløfter: Nu nedlægges 777 sundheds-stillinger

Trods løfter om milliarder til sundhedsvæsnet sparer regionerne i denne tid millioner på budgetterne. I aftes gik det hårdt for sig i Region Midtjylland.

storybild

Formand for Danske Regioner Bent Hansen, S. Generalforsamling for Danske Regioner 2015, Centralv¾rkstedet i Aarhus De delegerende skal blandt andet dr¿fte: Prioritering af medicinudgifter fremover Ð hvilke redskaber er n¿dvendige Helt ny indsats for borgernes sundhedsv¾sen - erkl¾ring og omfattende indsatsplan Muligheder for v¾kst i hele Danmark 09:30 bning af generalforsamlingen ¥Valg af dirigent ¥Formandens tale ¥Regeringens hilsen Program og yderligere information (Billede: Daugaard Jens Henrik)

Politikerne lovede guld og grønne skove til sundhedsvæsnet under valgkampen. Alligevel sidder regionerne i denne tid og lander spareplaner på mange hundrede millioner kroner.

Mandag aften indgik politikerne i Region Midtjylland forlig om en spareplan, der skal skære 699 millioner kroner af regionens budget. Dagen før skete det samme i Region Hovedstaden, som skar 190 millioner af budgetterne og 225 millioner kroner næste år.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Også Region Sjælland risikerer en ubalance i budgettet næste år på en halv milliard kroner. Det er især de stigende udgifter til medicin og dyrere behandlinger, som ifølge regionerne sætter økonomien under voldsomt pres.

Direktører i regionerne får skjulte million-bonusser
Direktører i regionerne får skjulte million-bonusser

- Vi kan ikke skære så stor en del af budgettet, uden at det kan mærkes. Nogle borgere vil for eksempel få længere til den service, vi leverer, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

- Og vi bliver desværre fortsat nødt til at skulle nedlægge mange stillinger. En del vil kunne ske ved naturlig afgang, men vi kan desværre ikke undgå afskedigelser, uddyber regionsrådsformanden.

I Region Midtjylland betyder spareplanen, at der skal skæres 777 stillinger. Det administrative område skal holde for med en nedskæring på 17 procent.

Også i Region Sjælland tilskriver regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) de accelererende medicinudgifter en stor del af skylden.

- Regionerne har i vid udstrækning leveret op mod dobbelt så store årlige produktivitetsstigninger, som de to procent vi er pålagt. Det har været med til at løse finansieringen af en voksende gruppe ældre patienter, der lever længere. Men de kraftigt stigende medicinudgifter er en udfordring, vi ikke kan løse uden hjælp fra Christiansborg.

Både Socialdemokraterne og Venstre lovede da også henholdsvis 15 og 16 milliarder kroner mere til sundhedsvæsnet frem mod 2020. Herunder også flere penge til den dyre medicin, som ingen af statsministerkandidaterne ville nægte nogen.

Men det slipper politikerne ifølge professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen ikke udenom.

Midtjyske patienter får bøder for at pjække fra hospitalet
Midtjyske patienter får bøder for at pjække fra hospitalet

- Det er ganske bekvemt for regionerne at give dyr sygehusmedicin hele skylden for budgetoverskridelserne. Der er nok også andre forklaringer.

- Men de spiller en stor rolle. Og det er kun et spørgsmål om, hvornår en ny sundhedsminister tør bide til bollen, ikke mindst når begge statsministerkandidater i valgkampen garanterede det ikke ville ske, siger han.

Hjerneskadet psykiater arbejdede også som vikar på sygehus
Hjerneskadet psykiater arbejdede også som vikar på sygehus

Når en ny regering er nedsat, og de afbrudte forhandlinger med regionerne om næste års økonomi genoptages, forventer han dog, at stigningstakten i de regionale budgetter bliver lidt større end i år, netop som følge af valgløfterne.

- Men derefter så er den menneskelige hukommelse jo taknemmelig. Udfordringen med den dyre medicin forsvinder ikke, selvom christiansborgpolitikerne i modsætning til de folkevalgte i regionerne hidtil har stukket hovedet i sandet, siger han.

/ritzau/

​​​

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx