Af - 18/10-16 10:52

Bizart fupnummer er tilbage: Sådan har falske 'døvstumme' hærget rundt om i landetBizart fupnummer er tilbage: Sådan har falske 'døvstumme' hærget rundt om i landet

Flere melder om falske døvstumme, der forsøger at lokke penge ud af folk. Nu viser det sig dog, at det ikke er første gang, det sker, kan metroxpress fortælle.

storybild

Hans-Jørgen Jensen-Wettlauf oplevede i Åbyhøj, at en mand, der udgav sig for at være døvstum, ville have både underskrift og donation til et projekt for Foreningen for Døvstumme. Da han spurgte nærmere ind til donationen, blev papiret taget ud af hånden på ham, og manden forsvandt hurtigt igen. (Billede: Privatfoto)

Flere steder i Aarhus støder folk for tiden på falske såkaldte døvstumme, der først er ude efter din underskrift og dernæst dine penge til en forening for døvstumme og et nyt hjem for selvsamme - begge ting som ikke eksisterer, vel at mærke.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Metroxpress har gravet tidligere historier frem, der viser, at det er et trick, svindlerne har brugt flere gange før.

Svindlerne gestikulerer med fagter, at de ikke kan tale eller høre, men de antastede, metroxpress tidligere i dag har været i kontakt med, mener bestemt ikke det er tilfældet. Hans-Jørgen Jensen-Wettlauf og Camilla Valther mødte henholdsvis svindlerne i Åbyhøj og Tilst i Aarhus. De var dog begge mistænksomme nok til ikke at give dem penge.

Falske ‘døvstumme’ hærger i Aarhus
Falske ‘døvstumme’ hærger i Aarhus

Det er nu, svindlerne hærger i Aarhus, men det er bestemt ikke første gang, at de i Danmark benytter sig af ‘jeg-er-døvstum-tricket’. Tilbage i 2013 og 2014 hærgede svindlerne nemlig flere steder i Danmark. Nordsjælland var specielt hård ramt i en periode.

- Tilbage i 2014 havde vi en bande af udlændinge, der gik rundt og udgav sig for at være døvstumme for at lokke underskrifter og penge ud af folk. Vi endte med at fange dem, og de blev også dømt, siger pressekoordinator ved Nordsjællands Politi, Henrik Suhr.

Efter de falske svindlernes hærgen i Nordsjælland kunne Ekstra Bladet fortælle om flere episoder omkring i landet, hvor svindlere udgav sig for at være døvstumme, så de kunne lokke penge ud af folk. For eksempel i Aarhus, Aalborg, Sønderborg, Odense, Holbæk og i Kjellerup ved Viborg.

Bedrager tjente på falsk indsamling til flygtninge
Bedrager tjente på falsk indsamling til flygtninge

- Jeg var lige kommet hjem fra ferie i fredags og stod på Torvet i Kjellerup, da en mand kom hen og nærmest smed sedlen i armene på mig. Han signalerede, han var døv og stum ved at klappe i hænderne og sådan, og så skrev jeg under og gav ham 100 kroner, for det var jo til et godt formål, forklarede Bitten Kindberg Nielsen dengang til Ekstra Bladet.

Men at svindlere smed sedlen i lommen med det samme, gjorde hende mistænksom.

- Det var lidt underligt, og så slog det mig, at han nok slet ikke var døv. Så jeg fløjtede efter ham, for jeg skulle se, om det var fup eller ej. Og så reagerede han ved at vende sig om, fortalte hun.

I Aarhus mødte Camilla Jensen også svindlerne i Mølleparken i Aarhus.

Viralt fupnummer: Organisationer advarer mod dette billede
Viralt fupnummer: Organisationer advarer mod dette billede

- Han stod og sagde nogle lyde, ligesom de fleste døvstumme gør, men jeg kunne godt høre, det ikke var rigtigt. Da jeg sagde, at jeg ikke ville give nogle penge, sagde han: ' ahhh, vil have pengene nu, så kan vi gå', fortalte hun til Ekstra Bladet.

Henrik Suhr fra Nordsjællands Politi fortæller, at de på nuværende tidspunkt er sluppet af med svindlerne, der udgiver sig for at være døvstumme.

- Det er ikke et problem, vi støder på i Nordsjælland mere, men bliver man kontaktet af svindlerne - lige meget hvor - så kontakt politiet med det samme, siger Henrik Suhr.

Pas på - din indsamling til flygtninge kan være ulovlig
Pas på - din indsamling til flygtninge kan være ulovlig

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx