Af - 05/09-16 12:58; Opdateret: 08/09-16 15:09

Yahya Hassans egen beretning: - Jeg var skrækslagenYahya Hassans egen beretning: - Jeg var skrækslagen

Siden den 21. marts har Yahya Hassan siddet varetægtsfængslet i Aarhus for 35 vidt forskellige lovovertrædelser. I dag begyndte retssagen.

Bildstrecke im Grossformat »

Der skulle gå tre år fra, at en ung digter i 2013 udgav en digtsamling - trykt i flere end 120.000 eksemplarer - til at han var anklaget for 35 forskellige lovovertrædelser. I dag startede retssagen i Retten I Aarhus med den 21-årige Yahya Hassan på anklagebænken.

Dagen startede med en oplæsning af samtlige anklagepunkter, som anklagede herefter skulle forholde sig til.

Yahya Hassan kræves fængslet i flere år
Yahya Hassan kræves fængslet i flere år

Efter at samtlige anklagepunkter blev gennemgået, alt imens Yahya Hassan sad rank i stolen og stille erkendte de mindre anklager mod ham, vendte anklager Lars Petersen tilbage til anklagepunkterne 32 og 33, der omhandler skudepisoden den 20. marts 2016 ved et pizzaria på gaden ud for Kappelvænget nr. 2 i Aarhus Vest.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Inden anklageren gennemgik beviserne, anmodede forsvaren dog om, at Yahya Hassans mor og bror - der begge var ankommet for sent - ikke kunne få en stol at sidde på. Det blev godkendt af dommeren.

Anklageren begyndte herefter at opremse forskellige bilag om episoden den 20. marts i sagen mod Yahya Hassan. Han starter ud med selve anmeldelsen af episoden fra vidner, der på gerningsstedet hørte nogle råbe 'Av, jeg har en brækket arm'.

Op til flere fotoer af gerningsstedet blev derefter fremlagt - herunder et luftfoto, der viser gerningsstedet oppefra og gule markeringer på et andet foto, der viser, hvor patronhylstrene er fundet, og hvor anklageren mener, at skuddene er affyret fra.

Under gennemgangen af fotoerne spørger forsvarer Michael Juul Eriksen dommer Bodil Ruberg, om Yahya Hassan kan sidde ved hans side og dermed forlade anklagebænken. Det blev godkendt.

Herefter blev der fremlagt op til flere beviser fra anklageren vedrørende anklagepunkterne 32 og 33. Fotoer af forurettedes blodige jogginbukser og sko med skudhuller blev gennemgået.

Vidne: - Troede bare, det var en leg
Vidne: - Troede bare, det var en leg

Efter en kort pause på ti minutter tog Yahya Hassan plads på anklagebænken igen, hvor anklageren startede forhøret af anklagede.

Der bliver spurgt ind til, hvorfor Yahya Hassan var i besiddelse af en skarpladt pistol, hvortil han svarede:

- Man skulle umiddelbart ikke tro, at det er nødvendigt med en skarpladt pistol, men jeg er efterhåndet overfaldet så mange gange, fortale han.

Derefter forsætter anklageren med at forhøre Yahya Hassan om, hvad der ifølge ham selv skete om aftenen, hvor skudepisoden fandt sted ved pizzariaet i Aarhus Vest.

Den 21-årige digter erkender, at han havde den skarpladte pistol i sine bukser, da han begav sig ind mod pizzariet fra et sommerhus, hvor han opholdt sig med nogle venner.

Yahya Hassan: - Jeg bliver nødt til at flytte på bøhlandet
Yahya Hassan: - Jeg bliver nødt til at flytte på bøhlandet

Da han ankommer til pizzariaet, bestiller han en pizza og går derefter over på den anden side af vejen, hvor han bestiller nogle drikkevarer, som de ikke har på det andet pizzaria.

- Jeg træder herefter ud af døren og ser ud af øjenkrogen, at der er en skikkelse på vej mod mig. Tænker ikke nærmere over det, før jeg får tildelt op til flere knytnæveslag i ansigtet, siger han.

Han fortæller videre, at han trækker sig tilbage, men at personen går efter ham.

- Han hiver en genstand op ad lommen, hvilket gør mig utryk. Har fået slag i hovedet, så kan ikke se ordentligt og er samtidig ved at besvime på grund af smerter, siger han.

Anklageren spørger herefter, hvor langt der på det tidspunkt er imellem anklagede og forurettede.

- Der er halvanden meter eller to meter mellem os. Jeg begynder at gå baglæns, men han følger med. Da han trækker tilbage, vender jeg om på hælen og løber væk. Han begynder at råbe aggressivt efter mig. Han råber 'hvad så, vil du noget?' Det føler jeg mig truet af.

Vidne: - Yahya Hassan søgte ikke konflikten
Vidne: - Yahya Hassan søgte ikke konflikten

Anklageren spørger, om anklagede ikke bare kunne gå sin vej, hvortil anklagede svarer, at det gjorde han også, men at han ikke kunne komme væk, da han blev omringet.

Anklager: Har de personer, der omringer dig, våben på sig?

- Jeg kan se, at de har noget i hænderne, siger Yahya Hassan.

Anklageren spørger til sidst ind til, hvordan det hele ender.

- Forurettede sigter på mig med en genstand, som jeg ikke ved hvad er. Det er mørkt, og jeg er utryk og bange - var bange for mit liv. Jeg siger, at han skal smide genstanden, som jeg på det tidspunkt tror er et våben. Da de så nærmer sig og griber fat i mig, vælger jeg at skyde ned i jorden nogle gange for at få dem væk. Jeg skynder mig derefter tilbage til bilen, forlader området og tager ud til sommerhuset, hvor jeg senere bliver anholdt, siger Yahya Hassan.

Efter gennemgangen af episoden viser anklageren to videoklip optaget af forurettede på sin mobiltelefon. Inden afspilningen understreger forsvaren, at forurettede ikke ville udleverede telefonen til at starte med.

I det første videoklip hører man en, der kan være forurettede råbe til Yahya Hassan 'Så skyd mig dog, så skyd dog!' mens Yahya Hassan siger, han skal lade ham være.

Sådan forholder Yahya Hassan sig til de mange anklager
Sådan forholder Yahya Hassan sig til de mange anklager

Anklageren fokuserer meget på, at Yahya Hassan optræder aggressivt i videoen, at han ikke kan se andre i videoen, og at Yahya siger 'hvad vil du?' i stedet for 'hvad vil i?'

Yahya Hassan forsvarer sig med, at han husker at der var flere, som man ikke umiddelbart kan se i videoen.

I den anden video optaget af forurettede ser man igen Yahya Hassan. Efter en kort råben frem og tilbage mellem Yahya Hassan, og hvad der angiveligt er forurettede, bliver der affyret skud. Videoen slutter kort derefter.

Anklageren går herefter videre til en anden video optaget af Yahya Hassan den samme aften. I videoen hører man Yahya Hassan råbe efter nogle ud i mørket. Anklageren mener, at det er den anklagede, der er den aggressive under episoden.

Til sidst beskriver han nogle Facebook-opslag, som anklagede har lagt op, hvor han med et blodigt billede af sig sviner forurettede til. Det erkender anklagede.

Yahya Hassan tilstår skud: Jeg frygtede for mit liv
Yahya Hassan tilstår skud: Jeg frygtede for mit liv

Efter dette overtager forsvaren, der starter med at spørge ind til, hvorfor han på et tidspunkt var under PETs beskyttelse.

- Fordi jeg gentagende gange er blevet overfaldet på grund at det, jeg som forfatter har skrevet - derfor fik jeg døgnbeskyttelse, siger Yahya Hassan.

Forsvarer: Du melder beskyttelsen fra. Hvorfor?

- Der var mange episoder hvor PET ikke kunne beskytte mig, så følte mig lidt til grin. Og så plus den personlige omkostning om, at man ikke har noget privatliv, svarer den 21-årige digter.

Han fortæller derefter, at han har fortrudt afmeldingen af beskyttelsen, og at han flere gange har rettet henvendelse til politiet for at få beskyttelsen tilbage, da han er overfaldet flere gange.

Han fortæller herefter om tre episoder, som han beskriver som attentatforsøg.

Forsvarer: Er der en idé med den facon du har i videoerne og på facebookopslagene, er det for at spille smart?

- Ja, det er blandt andet for at skræmme folk.

Derefter går forsvaren videre til videoerne fra skudepisoden.

Forsvarer: Er der en grund til, at du optræder så aggressivt i videoerne?

- Følte at jeg havde prøvet at forklare dem stille og roligt, at de skulle gå deres vej. Jeg var skrækslagen, jeg gik i panik.

Der er afsat tre retsdage til sagen. Næste retsdag er den 8. september, og der ventes at falde dom den sidste retsdag den 16. september. Vi følger med i udviklingen af sagen.

Så VANVITTIGT kørte Yahya Hassan: Syv lovbrud på fire minutter
Så VANVITTIGT kørte Yahya Hassan: Syv lovbrud på fire minutter

Øltyveri og grov vold: Nu begynder retssagen mod Yahya Hassan
Øltyveri og grov vold: Nu begynder retssagen mod Yahya Hassan

Tiltale: Yahya Hassan affyrede skud mod 17-årig på klos hold
Tiltale: Yahya Hassan affyrede skud mod 17-årig på klos hold

Yahya Hassans varetægtsfængsling bliver forlænget igen
Yahya Hassans varetægtsfængsling bliver forlænget igen


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx