Af - 01/09-16 10:28; Opdateret: 01/09-16 16:30

Afsløring: Så mange steder kan børn købe sprut under FestugenAfsløring: Så mange steder kan børn købe sprut under Festugen

Øltelte og barer popper op i gadebilledet under festugen, og frivillige og caféansatte står for at lange fadøl ud. Men hvor let er det for mindreårige at få fat i de våde varer? Det har metroxpress undersøgt.

Bildstrecke im Grossformat »
SE GALLERIET: Her er de ti steder, hvor metroxpress har været og svarene, da de blev konfronteret med salget af alkoholen til mindreårige. De enkelte billeder, der er taget af pigerne, hvor de står med alkohol i hånden, er ikke udtryk for, hvad der er købt ved den nævnte beværtning. Dette fremgår af billedteksterne. - Det er en svipser, hvis det er sket. Alle vores medarbejdere er bekendt med reglerne og er voksne mennesker. Vi er i øvrigt en restaurant og ikke et udskænkningssted. Købt: Øl. - Det er min fejl. Jeg skal tjekke ID som fastansat på caféen, men de lignede ikke nogen på 15 år. Købt: Øl og gajol. - Piger på 15 år må fandme ikke købe alkohol her. Det må være en fejl, vi har fået at vide vi skal tjekke. Kan vi se deres ID nu? Købt: Øl og Sommersby - Jeg tænkte ikke over det. Jeg er bare frivillig, mens festugen står på. Købt: Vodka juice. - Jeg var sikker på, de var fyldt 18 år, der var ingen faresignaler, der lyste. Vi har fået besked på at tjekke ID. Købt: Øl. - Jeg tænkte ikke over det. Jeg spørger normalt, men jeg stod lige og jokede med en i baren. Købt: Vodka Redbull. - Vi er vant til at have dørmand, der tjekker ID. Det er første gang, vi prøver at servere til folk på gaden. Købt: Øl. De så noget ældre ud, end de var. Købt: Øl. - De lignede nogle på 25 år, og så har jeg ikke tid til at snakke mere. Købt: Øl og tequila. - Vi skulle gerne have dørvagt på, så unge under 18 ikke kommer ind. (Der var ikke dørvagt på, da metroxpress besøgte stedet red.) Købt: Øl og shot.

- Det var nemt, han var skidefuld, så det var ikke et problem, siger Tone Kristensen.

Sammen med hendes veninde Maria Kjeldsen Rasmussen har de netop forsøgt at købe øl og shots fra en udendørsbar i forbindelse med festugen som en del af metroxpress’ eksperiment.

Pigerne er 15 år og har stadig tre år endnu, før bevillinger lovligt må sælge alkohol til dem. Alligevel er resultatet overraskende, da metroxpress tester, hvor mange øltelte ud af 10 pigerne kan købe alkohol hos, uden stederne spørger om at se ID.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Inden start er pigerne splittet omkring, hvordan eksperimentet vil gå. Tone mener sagtens, det kan lade sig gøre, mens Maria er mere tvivlsom.

Jeg er lidt nervøs for at blive afvist 10 gange i aften, fordi vi ikke er gamle nok, og det er pinligt.

Men Maria havde ikke grund til at frygte pinligheder, for ved eksperimentets ende viser det sig, at 10 ud 10 steder vil sælge både øl og stærkere alkohol, såsom shots, til dem.

Ikke vant til at spørge om ID
Et sted står fire barpersonale og kigger på, mens pigerne køber. Metroxpress henvender sig efterfølgende og spørger, hvorfor de ikke tjekker ID.

- Vi er vant til at have dørmand, der tjekker ID. Det er første gang, vi prøver at servere til folk på gaden, siger en af dem, der er fastansat ved baren.

Et andet sted kommer en dame, der er frivillig under festugen, hen med shots på en bakke og spørger pigerne om, de vil smage. Maria og Tone siger ja tak. Metroxpress gør herefter damen opmærksom på, at pigerne er 15 år.

- De ser ældre ud, siger damen og går uden at tage dem tilbage.

Efterfølgende er Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune gjort opmærksom på, at Tone og Maria har haft så let ved at købe alkohol.

- Det er dybt, dybt kritisabelt, at 15-årige piger kan købe alkohol. Sammen med Festugens ledelse vil jeg rette henvendelse til de restauratører, der ikke overholder der ikke overholder reglerne, siger Bünyamin Simsek (V), der også er medlem af Festugebestyrelsen.

Restauration: - Det var en svipser
Direktør for Festugen Rikke Øxner er ikke bekendt med, at børn helt ned til 15 år kan købe alkohol i de forskellige pop-up barer under Festugen og fastholder. Det er restaurationernes ansvar, hvis det alligevel sker, mener hun.

Hvordan kan det lade sig gøre, at piger på 15 år kan købe alkohol under festugen?

- Festugen har ikke alkoholbevilling, og vi sælger ikke alkohol. Det er klart, at vi har nogle aktører ude i byen, fordi det er festuge, og dem er vi i løbende dialog med. Jeg mener klart, at man skal overholde de regler, der er gældende om, at man ikke skal sælge alkohol til mindreårige. Det er noget, vi løbende snakker med dem om hen over ugen. Der er ikke andet at sige, end der er en række af Festugens aktører, der har fået bevillinger af politiet, de kender reglerne, og jeg er sikker på, at de gør, hvad de skal. Vi har har aldrig oplevet, at det har været et problem før, siger Rikke Øxner.

Mefisto står for Festugegrill og kokkeri, hvor det blandt andet lykkedes de 15-årige piger at købe alkohol.

Hvorfor tjekker i ikke ID, når piger på 15 år køber øl?

- Vi har voksne mennesker til at passe restauranten, og hvis de er i tvivl, så spørger de. Jeg driver sådan en sober forretning og har aldrig været udsat for problemstillingen. Det er en svipser, hvis det er sket, siger Lars Kyllesbech, indehaver af Mefisto.

Læs de øvrige restauranters svar, da de blev konfronteret med med salget af alkoholen til mindreårige i galleriet ovenfor.

Artiklen er opdateret med, hvad der helt konkret er købt på de enkelte beværtninger.

Festuge mini-guide: Fire ting, du ikke må glip af i dag
Festuge mini-guide: Fire ting, du ikke må glip af i dag

Up-and-coming: Disse bands skal du holde øje med under festugen
Up-and-coming: Disse bands skal du holde øje med under festugen

Aarhus giver fingeren til Poké-jagt under festugen
Aarhus giver fingeren til Poké-jagt under festugen

Festuge mini-guide: Tre ting, du skal opleve i dag
Festuge mini-guide: Tre ting, du skal opleve i dag

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx