Af - 14/10-15 08:53

Hver fjerde bog bliver ikke hentet: Så meget koster det bibliotekerne i AarhusHver fjerde bog bliver ikke hentet: Så meget koster det bibliotekerne i Aarhus

Op mod hver fjerde reserverede bog på byens biblioteker bliver ikke hentet, og det koster skattekroner. På Christiansborg vil man undersøge sagen.

storybild

(Billede: Polfoto/Tycho Gregers)

I Aarhus er man åbenbart ikke altid lige god til at få hentet den bog, man har reserveret på en af kommunens biblioteker.

Faktisk bliver mellem 20 og 25 procent af det reserverede materiale aldrig hentet, viser stikprøver, som kommunen selv foretager.

- Det er pænt mange bøger, når vi i alt har 600.000 reserveringer om året, siger forvaltningschef i Kultur og Borgerservice, Rolf Hapel.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Aarhus Kommune skønner, at det årligt koster en halv million kroner i blandt andet personaleudgifter, når der skal bruges tid på at sætte bøgerne tilbage, uden de er blevet lånt ud.

- Heldigvis er meget blevet automatiseret, så det reducerer omkostningerne, men det er stadig en træls udgift, siger Rolf Hapel.

Færre aarhusianere låner: Her er fremtidens bibliotek
Færre aarhusianere låner: Her er fremtidens bibliotek

Og det dur da heller ikke, at man spilder skattekroner på den måde, mener Liberal Alliances medieordfører, Mette Bock, der også ser et problem ved, at de reserverede bøger oftest er dem, der er rift om

Det er urimeligt for dem, der står og venter på en bog, at den bare står på en hylde og er reserveret uden at blive brugt. Det gælder også om at vise hensyn til de andre, der står i kø til bøgerne, siger hun og kommer med et forslag til en løsning.

- Jeg synes, at man skal overveje at lægge et gebyr på reservationerne, som man kan få tilbage, når man henter bogen. På den måde vil der stadigvæk ikke være udgifter for dem, der rent faktisk låner bøgerne, siger hun.

Midtjylland fik 659 stillinger – nu nedlægges 620
Midtjylland fik 659 stillinger – nu nedlægges 620

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, mener også, at der skal gøres noget, men det skal som udgangspunkt ikke handle om penge.

- Der er ikke grund til at lave flere gebyrer end højest nødvendigt, og borgerne betaler jo allerede til bibliotekerne gennem skatten. Jeg mener godt, at man kan få folk til at ændre adfærd ved at give dem en karantæne fra at reservere bøger, hvis de ikke kan finde ud af at hente dem, siger han.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Mogens Jensen mener også, at man spilder skattekroner på at bruge kræfter på at sætte uhentede bøger tilbage på hylderne, og han vil have sagen undersøgt nærmere.

- Det drejer sig om mange penge, hvis resten af landet oplever det samme som Aarhus, og derfor vil jeg også rejse sagen for kulturministeren for at høre, hvad han vil gøre, siger han.

DSB opgraderer: Største forbedring siden Storebælt
DSB opgraderer: Største forbedring siden Storebælt

LÆS OGSÅ: Terrorberedskab går ud over Aarhus: Må undvære 32 betjente

LÆS OGSÅ: Her er prisen for et nyt AGF-stadion

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Frank og Jans far fik genial idé for...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Efter licens-chok: Over 100.000...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx