Af - 12/10-15 07:22; Opdateret: 12/10-15 07:34

Færre aarhusianere låner: Her er fremtidens bibliotekFærre aarhusianere låner: Her er fremtidens bibliotek

Det samlede antal udlån på byens biblioteker er faldet med 30 procent på fem år.

storybild

I løbet af den første åbningsmåned har mere end 120.000 besøgt Dokk1. (Billede: Polfoto)

Aarhusianerne slæber mindre materiale med hjem fra byens 19 biblioteker. Fra 2009 til 2014 har det samlede antal udlån taget et drastisk fald på 30,4 procent, viser nøgletal fra Danmarks Statistik.

5 ting du bør vide om Aarhus' nye milliardbyggeri
5 ting du bør vide om Aarhus' nye milliardbyggeri

På trods af den faldende interesse for bibliotekernes materiale har Aarhus Kommune investeret massivt i milliardbyggeriet Dokk1, byens nye hovedbibliotek, der tilmed er Skandinaviens største af slagsen.

Og det er langtfra en forkert måde at bruge pengene på, mener kulturudvalgsformand Steen B. Andersen (S), der også er formand for Danmarks Biblioteksforening.

- Der komme mindst lige så mange på landets biblioteker i da som for fem år siden. Folk kommer i stigende grad for andet end udlån af materialer. De deltager i aktiviteter indenfor kultur, læring og demokratisk engagement.

Den udmelding bakkes op af besøgstallene for landets biblioteker, som - trods det massive fald i antal udlån - har ligget stabilt på 36 millioner i de seneste fire år.

Ifølge Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening, viser det, at bibliotekerne har fået en ny rolle i samfundet.

Isbibliotek åbner på Antarktis
Isbibliotek åbner på Antarktis

- Vi ser færre reoler og en anderledes indretning på bibliotekerne. Hver anden tager ikke materiale med hjem. Det er i stedet blevet en kulturinstitution, hvor man mødes. Det så jeg sidst, da jeg var i Aarhus i weekenden, hvor der var flere børnefamilier, der var der i fællesskab – der var endda nogen, der holdt fødselsdag på biblioteket.

Landets biblioteker har samtidig påtaget sig en stor rolle i forhold til at hjælpe danskerne med den digitale selvbetjening. Indtil nu har en halv million danskere fået hjælp til eksempelvis NemID på bibliotekerne.

Bogen er ikke det vigtigste på fremtidens bibliotek
Bogen er ikke det vigtigste på fremtidens bibliotek

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Jonas gik konkurs: Nu skal kinesisk...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx