Af - 06/04-16 11:21

Naturchok: Nyt festival-påfund kan dræbe danske havørne-ungerNaturchok: Nyt festival-påfund kan dræbe danske havørne-unger

Danmarks Naturfredningsforening har anket tilladelse til, at vandfly kan fragte gæster til festival. Havørneunger kan kolliderer med flyet, og det slipper de ikke levende fra.

storybild

Nogen af Smukfests mange glade gæster kan vælge at komme direkte til festivalen med vandfly, men det kan koste livet for havørne-unger, hvis de kolliderer med flyet. (Billede: Polfoto/Baaner Rasmus/ARKIV)

Smukfest skal ikke kun være høj musik i Bøgeskoven i år. Festivalen er nemlig også rykket ud på Skanderborg Sø, hvor de har fået tilladelse til at lande et vandfly med deres gæster fra København.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Det er Skanderborg Kommune, der har givet lov til, at vandflyet lander og letter fra søen, men det er en dårlig ide, mener Danmarks Naturfredningsforening, der har henvendt sig til Natur- og Miljøklagenævnet for at anke beslutningen.

- Det er dumt, at kommunen ikke har været i dialog med os inden. Så havde de i hvert fald fået en fornemmelse af, om vi ville anke sagen, siger næstformanden i Skanderborg-afdelingen, Olaf Møller, .

- Vi mener, at det skader naturen med den trafik. Det drejer sig om fem starter og landinger om dagen, hvor vandflyet kommer i meget højere fart end de 10 knob (18,5 km/t), der er den generelle hastighedsbegrænsning på søen.

Smukfest: Fire dage er udsolgt - kun én dag tilbage
Smukfest: Fire dage er udsolgt - kun én dag tilbage

Olaf Møller fortæller, at vandflyet vil lave bølger, der kan ødelægge søens rørskov, hvor der er mange fugleredder. Og så er der flere fuglearter i luften og ved vandet, der enten kan blive skræmt eller ligefrem kollidere med flyet.

- Vi håber også, at havørnen vil yngle i området igen i år, og deres unger vil være flyvefærdige til august, hvor der er Smukfest, så de vil være i risiko for at ryge i en kollision med flyet, siger næstformanden, der ser klare konsekvenser, hvis det skulle gå galt.

- Det er klart, at fuglene dør. Og så er jeg også bekymret for passagererne, for det er trods alt store fugle, det drejer sig om, og det kan være farligt for et fly.

Olaf Møller forklarer, at det nu er op til Natur- og Miljøklagenævnet, om tilladelsen bliver trukket tilbage, mens ankesagen behandles. Det er nemlig ikke sikkert, at sagen når at blive behandlet inden festivalens start.

Northside afslører to nye hovednavne
Northside afslører to nye hovednavne

LÆS OGSÅ: Sig goddag til Rihanna: Her er det vilde program på Smukfest

LÆS OGSÅ: Smukfest melder udsolgt uden musiknavne på plakaten

LÆS OGSÅ: Smukfest-donation greb om sig: Nu har Katja 37 paller nødhjælp

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx