Af - 16/06-16 06:02; Opdateret: 16/06-16 08:47

Til kamp mod parallelsamfund: Ny plan har flertal bag sigTil kamp mod parallelsamfund: Ny plan har flertal bag sig

Tre partier har lige nu flertal for ny plan mod parallelsamfund, som byrådet skal diskutere i næste uge. De borgerlige forlanger moske-forbud og bedre økonomi, hvis de skal være med.

storybild

Store dele af Gellerupparken er ved at blive revet ned. Det samme skal parallelsamfundet, mener politikerne i Aarhus Byråd. (Billede: Scanpix/Jens Thaysen)

Der er bred enighed om, at der skal gøres noget mod parallelsamfund i Aarhus Kommune, men der er ikke helt enighed om hvad og hvordan.

Tirsdag forlod de borgerlige partier forhandlingerne, og det har fået borgmester Jacob Bundsgaard (S) til at fremlægge den 10-punktsplan, partierne har arbejdet ud fra i forhandlingerne, og som på onsdag skal drøftes i byrådet.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Her er Socialdemokraterne klar til at gennemføre planen sammen med SF og Radikale Venstre.

- Det må være udgangspunktet - vi kan ikke tvinge en bred aftale igennem, siger socialdemokraternes politisk ordfører, Peder Udengaard, der dog pointerer, at der er bred opbakning til tiltagene i 10-punktsplanen.

- De borgerlige har signaleret, at de bakker op om mange af elementerne i planen. Så det er ærgerligt, at de smider de her ultimative krav, for der var enighed om det på bordet indtil da.

Rådmand: Aarhus mangler penge til rottebekæmpelse
Rådmand: Aarhus mangler penge til rottebekæmpelse

Nyt initiativ samler ind til medicin til hjemløses hunde
Nyt initiativ samler ind til medicin til hjemløses hunde

De borgerlige krav er blandt andet, at opførelsen af en stormoske forbydes, og at tryghedsgarantien i Gellerup fjernes. Noget, man ifølge Peder Udengaard kunne tage op som et særskilt emne, men den går ikke, siger Venstres politiske leder, Bünyamin Simsek.

- Det er en taktisk manøvre fra deres side. Vi vil have det med i en samlet aftale, når vi nu er i gang med at forhandle om, hvordan vi skal pille murstenene i parallelsamfundet fra hinanden.

Han påpeger samtidig, at der ikke er enighed om økonomien.

- Vi vil ikke tilføre flere penge men i stedet omfordele midlerne på området. Vi må erkende, at noget har spillet fallit og så omfordele til nye indsatser, siger Bünyamin Simsek.

Talsmand for Northside: Det er en streg i regningen, hvis vi ikke får udsolgt
Talsmand for Northside: Det er en streg i regningen, hvis vi ikke får udsolgt

Her er de 10 punkter, som Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre er enige om:

Opgør med social snyd


Kommunen skal sende klart signal om, at social snyd ikke accepteres, og derfor vil den nuværende kontrol blive suppleret med seks temakontroller, der blandt andet har fokus på fiktive adresser og virksomheder.

Kom væk fra vold og tvang gennem exitprogram


På samme måde som man gennem exit-programmer kan komme ud af rocker- og bandemiljøer, skal man nemmere kunne komme væk fra undertrykkelse, tvang, vold og genopdragelse, hvis man udsættes for det.

Ingen støtte til samfundsundergravende foreninger


Kontrollen med, om foreninger og lignende misbruger deres offentlige støtte, skærpes, blandt andet med temakontroller. Der er allerede en række kontroller i gang i dag.

Tidlig indsats over for børn og unge


Dagtilbuddene skal fra den første dag arbejde 'bevidst med demokrati og fællesskaber', lyder det blandt andet i 10-punktsplanen, der også ligger op til større fokus på fravær og lange udlandsophold.

Det store regne-stykke: Her er Danmarks vådeste festival
Det store regne-stykke: Her er Danmarks vådeste festival

Øget beskæftigelsesindsats


Fordi borgere med ikke-vestlig baggrund er overrepræsenteret blandt dem på langvarig offentlig forsørgelse, skal der en ekstra indsats til for at få dem i arbejde. Det indebærer blandt andet mere virksomhedspraktik og sprogundervisning.

Styrket ligestilling


Ligestilling mellem køn og ligestilling for seksuelle mindretal bliver også et fokusområde. Forslaget går på, at der blandt andet skal holdes en konference for at sætte fokus på problemet.

Opgør med sharia-råd


'I Danmark har vi ét retssystem, og vi går til politiet, hvis der er sket en forbrydelse.' Sådan lyder formuleringen i 10-punktsplanen, der vil have et opgør med selvbestaltede retssystemer via bedre underretning og kommunikation.

Kritisk dialog imod parallelsamfund


Det er blandt andet for at undgå radikalisering, at kommunen skal styrke dialogen mellem myndigheder, civilsamfund og minoriteter - også dem, der har et anderledes syn på verden.

Mere kontrol med frie grundskoler


I forlængelse af, at de fleste partier på Christiansborg har indgået en aftale om, at loven skærpes, så frie grundskoler skal 'udvikle og styrke den demokratiske dannelse hos eleverne', skal Aarhus Kommune tilbyde at hjælpe med et skærpet tilsyn af skolerne.

Civilsamfundet skal på banen


For at kunne lave det famøse opgør med parallelsamfund i Aarhus, skal indsatsen i forhold til civilsamfundet styrkes, blandt andet med fokus på rollemodeller og samarbejder med foreninger og erhvervsliv.

Arrangør erkender kø-kaos ved AC/DC-koncert i Aarhus
Arrangør erkender kø-kaos ved AC/DC-koncert i Aarhus

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx