Af - 15/01-16 15:52

Kommune har brugt mindst 145 millioner kroner på at håndtere flygtningeKommune har brugt mindst 145 millioner kroner på at håndtere flygtninge

Alene i en forvaltning koster Aarhus kommunes flygtningeindsats 145 millioner i 2015. Regningen tager staten sig delvist af, men det er stadig voldsomme tal, mener lokalpolitiker.

storybild

(Billede: Polfoto/Christensen Casper Holmenlund/Arkiv)

I Aarhus Kommune forventer man, at den endelige regning for flygtningeindsatsen i 2015 lander på 145 millioner kroner – og det er endda kun i beskæftigelsesforvaltningen.

Beløbet fremgår i et notat, som forvaltningen har lavet på baggrund af spørgsmål fra byrådsmedlemmer Lene Horsbøl (V) og Anette Poulsen (S).

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Beskæftigelsesforvaltningens udgifter på 145 millioner går blandt andet til forsørgelse, aktivering, uddannelse og boligplacering af flygtningene.

Pengene skal ikke kun betales af kommunen. Staten betaler 57,5 millioner kroner via refusion, og minimum 30 millioner via lang række tilskud. Tilbage er der dog stadig op mod 57,5 millioner.

Østjyde kørte flygtninge til færgen: Nu falder dommen
Østjyde kørte flygtninge til færgen: Nu falder dommen

Det er voldsomme tal, mener Lene Horsbøl, der hæfter sig ved, at det er dyrt at have flygtningene på offentlige ydelser. Hun vil derfor have flere flere integreret gennem arbejdsmarkedet.

- Det er kun 5-10 procent, der har en relevant uddannelse, og halvdelen af kvinderne har aldrig haft et arbejde, så det er hamrende svært, og derfor savner jeg, at vi fokuserer mere på fakta frem for mavefornemmelser, siger hun og henviser til, at man indtil videre har opstillet urealistiske mål for, hvad flygtningene kan på arbejdsmarkedet.

Prins Henrik-effekten: Swingerklub nyder godt af prinsgemalen
Prins Henrik-effekten: Swingerklub nyder godt af prinsgemalen

Rådmanden for Beskæftigelse, Thomas Medom (SF), er enig i, at flere skal ud på arbejdsmarkedet, men fremhæver også, at kommunen ifølge LG Insights er den femte bedste i landet til at få flygtninge i arbejde.

- Men vi skal stadig være bedre, for det er en kerneopgave. Derfor har vi også flere initiativer i gang, siger han og nævner en udvidelse af den såkaldte Bilka-model, hvor man har undervisning om formiddagen og arbejder om eftermiddagen, som et eksempel.

Peter måtte holde sig – fire toiletter i træk var ude af drift
Peter måtte holde sig – fire toiletter i træk var ude af drift

Ifølge notatet fra Beskæftigelsesforvaltningen har Aarhus indtil videre modtaget 445 flygtninge af deres 2015-kvote på i alt 515. Dertil kommer yderligere 132 flygtninge via familiesammenføringer. Kvoten løber frem til og med februar.

Metroxpress har spurgt Aarhus Kommune efter udgifter til flygtninge i 2015 i de andre forvaltninger, men det har de ikke kunnet oplyse. Lene Horsbøl fortæller, at hun ligeledes vil bede kommunen om at finde tal for de samlede udgifter.

Cykler og bænke sætter byens toiletter ud af drift
Cykler og bænke sætter byens toiletter ud af drift


LÆS OGSÅ: Aarhusiansk madspilds-koncept rykker til udlandet

LÆS OGSÅ: Spot Festival er klar med de første navne

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx