Af - 15/03-16 08:41

Muterede kælegrise sælges for 10.000 kroner i Kina: Danske forskere står bagMuterede kælegrise sælges for 10.000 kroner i Kina: Danske forskere står bag

Danske forskere har over 15 år udviklede særlige minigrise til at bruge i forskning. Nu sælges de som kælegrise for 10.000 kroner i Kina.

Bildstrecke im Grossformat »

- Minigrise er en fantastisk platform til at studere masser af menneskelige folkesygdomme som sklerose, diabetes og demens. Men jeg havde aldrig forventet, at kineserne ville prøve at sælge dem som kæledyr.

Sådan fortæller Aarhus-professor Lars Bolund til Ingeniøren.

I 15 år har man på Aarhus Universitet arbejdet med at udvikle minigrise med særlige egenskaber, der gør de nemmere at forske i for eksempel sygdomme og samtidig spare på dyr medicin til eksperimenterne.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

De danske forskere har udviklet grisene i samarbejde med det kinesiske biotekfirma BGI, og de små dyr blev fremvist på en store bioteknologiske verdenskongres, Shenzhen International Biotech Leaders Summit.

Her løb grisene, der vejer omkring 15 kilo som fuldvoksne, med al opmærksomheden, fordi det kinesiske firma meldte ud, at grisene kunne købes for 10.000 kroner stykket.

- Alle folk og nyhedsmedier styrtede over til vores stand og ville holde en gris og fotograferes sammen med den. Jeg var slet ikke forberedt på den opmærksomhed, og efterfølgende blev grisene jo også genstand for stor debat, siger Lars Bolund, der har samarbejdet med BGI om grise-projektet.

Stormøde i Gellerup: Vi vil ikke sidestilles med ekstremistiske udtalelser
Stormøde i Gellerup: Vi vil ikke sidestilles med ekstremistiske udtalelser

BGI meldte ud, at salget af grise var 'en måde at evaluere markedet på', og at man i fremtiden ville kunne få dem i andre farver og mønstre. Ifølge Lars Bolund er der dog ikke blevet solgt nogen endnu.

Det er heller ikke alle, der er lige begejstrede for ideen om at sælge genredigerede minigrise, blandt andet Jacob Giehm Mikkelsen, der er lektor ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin, og som selv har udviklet smågrise for at studere åreforkalkning.

- Jeg bliver lidt provokeret af at se folk forsøge at sælge genredigerede grise som kæledyr. Det er uetisk at bruge teknologien for sjov og skabe sjove kæledyr, siger han til Ingeniøren.

HOVSA: Kan du spotte fejlen i det her byggeri?
HOVSA: Kan du spotte fejlen i det her byggeri?


LÆS OGSÅ: Aarhus-borgmester efterlyser certificering af imamer

LÆS OGSÅ: Lad pengesedlerne blive hjemme: Festival dropper kontanter

LÆS OGSÅ: Ny færge sejler direkte mellem Samsø og Aarhus

LÆS OGSÅ: Unge piger bruger op til 18.000 kroner på skoletasker

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gus Hansen stævnede Rasmus Nøhr for...
bt.dk
Joachim B. Olsen stiller...
bt.dk
Lynfyret i Superliga-klub - nu har...
bt.dk
Red Arrows-fly meldes styrtet til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx