Af - 16/10-15 10:58

Hvilken art skal være 'Østjyllands dyr' - Muntjakken eller ulven?Hvilken art skal være 'Østjyllands dyr' - Muntjakken eller ulven?

Her på MX Aarhus er vi nærmest ved at gå i selvsving over, at Østjylland nu både har muntjakker og ulve. Derfor honorerer vi en af dem med den uofficielle 'Østjyllands dyr'-titel.

Bildstrecke im Grossformat »
Vi har bedt direktør i Ree Park ved Ebeltoft, Jesper Stagegaard, om at vurdere muntjak-hjorten og ulven ud fra fire kategorier. Det kan du se mere om i galleriet her. 40-45 cm høj, en meter lang og vejer 11-28 kilo. Er en lille udgave af en hjort. 60-80 cm høj, en til halvanden meter lang og vejer 30-40 kilo. Har visse ligheder med en schæferhund. Dom: "Mange haveejere vil nok synes, at muntjakken er meget sød, bortset fra at den vil spise mange af planterne, og omvendt kan vi her i Ree Park mærke, at folk virkelig er betaget af ulvene." Kan hypotetisk set hurtigt blive til mange, men indtil videre er den kun set få gange i Danmark. Det anslås, at der er plads til 100 ulve i Danmark. De bliver sjældent spottet af mennesker. Dom: "Hvis muntjakken bliver etableret i Danmark, vil det være et ret almindeligt dyr, så hypotetisk set er ulven mest sjælden." Tilpasset naturen og angriber meget sjældent mennesker, men kan potentielt set være farlig. Mange frygter at møde en ulv, og den snupper da også et par får i ny og næ. Invasiv art, der kan fortrænge andre dyr og ødelægge naturliv. Kan faktisk godt finde på at angribe mennesker og især vores kæledyr. Dom: "Man skulle ikke tro, at den søde muntjak kan være farlig, men den er mere aggressiv end ulven, fordi den passer på sit territorium. Over for naturen er den også mest skadelig, hvor ulven omvendt er til gavn." Nærmest ikke-eksisterende. Muntjakker er dog lidt af en pestilens i Storbritannien. Varulve i Twilight, Fenrisulven i nordisk mytologi og sågar en sulten ulv i Rødhætte taler vist for sig selv. Dom: "Ulven er jo blevet brugt i historier som seje dyr, og filmverdenen er også med til at give et billede af, at de er nogle farlige sataner."

Dyrelivet i Østjylland har de seneste år fået nogle interessante gæster, der sandsynligvis er kommet for at blive.

Det drejer sig om ulven og den nyligt opdagede muntjak-hjort, og her på metroxpress tænker vi, at et af dyrene skal have den helt uofficielle titel som 'Østjyllands dyr'.

Er du interesseret i nyheder fra Østjylland, så like MX AARHUS her.

Vi har spurgt direktør i Ree Park ved Ebeltoft, Jesper Stagegaard, og naturvejleder i Naturstyrelsen, Torben Bøgeskov om, hvem der kunne fortjene sådan en uofficiel titel. Og de er faktisk ikke i tvivl.

- Ulven må være den ultimative vinder, når den hører hjemme her, mens muntjakken på det punkt er fake, siger Jesper Stagegaard, mens Torben Bøgeskov mener, at muntjakken må være 'naturligt diskvalificeret'.

- Det er ikke et dansk dyr, og det har aldrig været her naturligt, så på den måde vinder ulven uden en reel kamp, siger han.

GUIDE: Wrestling, Dinosaur Zoo og tre andre ting til din weekend i Aarhus
GUIDE: Wrestling, Dinosaur Zoo og tre andre ting til din weekend i Aarhus

Ekspert advarer mod mystisk hjort i Danmark: Den er gal!
Ekspert advarer mod mystisk hjort i Danmark: Den er gal!

Vi fik også Jesper Stagegaard til at vurdere de to dyr under fire kategorier, og her kunne ulven også løbe med sejren.

- Her i parken kan vi mærke, at folk er virkeligt betaget af ulvene, lyder begrundelsen for, at ulvens udseende skal rangeres højest.

I forhold til 'sjældenhed' handler det om, at der nok aldrig vil kunne være meget mere end 100 af dem i Danmark, mens den 'mytiske status' giver sig selv. Faktisk kan muntjakken kun være med, når det gælder, hvor farlig den er.

- Man skulle ikke tro, at den søde muntjak kan være farlig, men den er mere aggressiv end ulven, fordi den passer på sit territorium, siger Jesper Stagegaard.

Du kan se mere om de fire kategorier i galleriet øverst.

Naturstyrelsen jubler over unikt billede af dansk ulv
Naturstyrelsen jubler over unikt billede af dansk ulv

LÆS OGSÅ: Mystik om død hest uden penis: Stod ulven bag?

LÆS OGSÅ: Ulv set ved børnehave MIDT i Viborg

LÆS OGSÅ: DNA-rester fra fire hunulve i Thy, Midtjylland og Sydjylland

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skandalen spreder sig som en...
bt.dk
Politiet er forbløffet: Nogen holder...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx