Af - 06/06-16 04:00

Populær prævention bliver væk i kroppenPopulær prævention bliver væk i kroppen

Lægemiddelstyrelsen gør opmærksom på, at der er en risiko for, at p-stave kan vandre i kroppen. I sjældne tilfælde er stavene endt i lungerne eller hjertet

storybild

P-staven indsættes i underarmen og kan beskytte mod graviditet i tre år ad gangen.

Hvert år får tusindvis af danske kvinder sat en p-stav i armen, der beskytter dem mod graviditet i tre år ad gangen.

Det har i mange år været kendt, at stavene i sjældne tilfælde kunne vandre ind i armen, hvis de var indsat forkert, men der er nu også blevet indrapporteret tilfælde, hvor staven er fundet i blodkar i armen eller i lungeaterien.

Det gør Lægemiddelstyrelsen opmærksom på i deres seneste udgave af ‘Nyt om Bivirkninger’.

“Det er rigtigt godt, at den europæiske lægemiddelstyrelse gør opmærksom på den risiko i deres indlæg til staven. Specielt fordi, at man herhjemme ikke kræver en certificering af dem, der lægger staven op ligesom man eksempelvis gør i USA”, siger overlæge og professor ved Gynækologisk afdeling på Herlev Hospital, Sven O. Skouby.

Mandlig p-pille kan være på markedet om to år
Mandlig p-pille kan være på markedet om to år


Han mener, det ville være en god ide, at de læger og gynækologer, der skal lægge staven ind i armen, gennemgår et kursus først.

“Når man ser staven forskubbe sig, så vandrer den som regel længere ind i musklen, og det skyldes, at den er blevet lagt for dybt. Det er meget sjældent at se, at den migrerer ind i lunge eller hjerte, men det kan ske, hvis den bliver lagt så dybt, at den kommer ind i et kar, hvorfra den bliver transporteret videre til hjerte og lunger”.

Der har ikke været nogle tilfælde af p-stave, der er endt i hjerte- og lungekredsløbet i Danmark, fortæller Sven O. Skouby, og der er heldigvis heller ikke nogle brugere på verdensplan, der er døde som følge af komplikationer med en p-stav.

“Men hvis det er sådan, at den migrerer gennem karsystemet, så er det en alvorlig komplikation. Flytter den sig lidt i forhold til det sted, hvor man har lagt den ind, er det ikke farligt, men det kan være et problem, når den skal ud.

Ifølge Sven O. Skouby er det vigtigt, at du kan se og mærke din p-stav lige under huden.

Har du oplevet, at din p-stav har flyttet sig i armen? Så vil journalist Cordelia Weber rigtigt gerne høre fra dig. Skriv en mail på: cweber@mx.dk

Tag testen: Har du styr på sexsygdomme, smitte og symptomer?
Tag testen: Har du styr på sexsygdomme, smitte og symptomer?

Ledende overlæge ved Hjerte-Lungekirurgisk afdeling på Aalborg Sygehus, Jens Grønlund, har ikke kendskab til problemstillingen omkring p-stave, men gør opmærksom på, at konsekvenserne af at få et fremmedlegeme ind i kredsløbet i høj grad afhænger af dets størrelse.

“Et mindre fremmedlegeme, der sætter sig fast i lungekredsløbet, vil oftest blive indkapslet, men et fremmedlegeme kan også sætte sig på tværs, og det svarer til en blodprop”.

Unge kvinder dropper p-pillerne
Unge kvinder dropper p-pillerne

Skal man fjerne et fremmedlegeme fra lungekredsløbet kan man gå op gennem lysken, hvor man ved hjælp af nogle katetre, går ind i blodårene, forklarer Jens Grønlund.

“Alternativt skal man igennem en åben operation, hvor patienten kobles til en hjerte-lunge-maskine”.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at der ikke har været nogle tilfælde i Danmark, hvor p-stave er kommet ind i karsystemet, men at der har været indberettet tilfælde, hvor p-staven har forskubbet sig i armen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx