Af - 07/09-14 12:16; Opdateret: 07/09-14 14:27

Ekspert: Tilsvining af minister er ikke nødvendigvis strafbartEkspert: Tilsvining af minister er ikke nødvendigvis strafbart

Det er ikke tydeligt, om en minister er embedsmand eller politiker på Facebook. Og det har betydning for, hvor grimt man må omtale dem, siger mediejurist.

storybild

Er Mette Frederiksen(S) embedsmand eller politiker på Facebook? Det kan være afgørende for, hvor grimt man må tale om hende og andre ministre. (Billede: Polfoto)

Se opdatering i bunden af denne artikel.

Er det tilsvining af en embedsmand, eller er det en del af den politiske debat, hvor politikere må tåle at blive kaldt grimme ting, når en minister bliver kaldt for "SKOD SÆK" på Facebook?

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er det en tilsvining af en embedsmand, og derfor har politikredsen sendt en bøde på 1.500 kroner af sted.

Kaldte minister for skodsæk på Facebook: Fik bøde på 1.500 kroner
Kaldte minister for skodsæk på Facebook: Fik bøde på 1.500 kroner

Ministerium: Mette Frederiksen blev truet
Ministerium: Mette Frederiksen blev truet

Men helt så enkelt er det ikke nødvendigvis, påpeger mediejurist og advokat Peter Lind Nielsen, der underviser i mediejura på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- En minister er jo en embedsmand, men han eller hun er også politiker. Og vi siger jo normalt, at der er rimelig stor elastik i forhold til det, vi kalder for for "ringeagtsytringer", i den politiske debat, siger Peter Lind Nielsen.

LISTE: Danmarks mest populære politikere
LISTE: Danmarks mest populære politikere

Blandt andet har Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard tidligere tabt en sag, hvor hun ifølge Højesteret måtte finde sig i at blive betegnet som "racist". Da Pia Kjærsgaard ikke var minister, kunne hun dog ikke henvise til, at der var tale om en tilsvining af en embedsmand.

Mediejurist Peter Lind Nielsen vil ikke kommentere den konkrete sag. Men han siger, at det kunne være interessant at få den prøvet ved domstolene:

Engell: Mette Frederiksen afløser Thorning
Engell: Mette Frederiksen afløser Thorning

- Man kan jo diskutere, om en Facebookkommentar er rettet mod ministeren som politiker eller embedsmand? En Facebookprofil lyser jo ikke nødvendigvis langt væk af, at ministeren agerer som embedsmand, siger Peter Lind Nielsen.

Han sammenligner med et tænkt eksempel, hvor en byrådspolitiker også er træner for det lokale håndboldhold. Hvis en håndboldtilskuer er uenig i trænerens dispositioner og derfor råber efter ham, kan vedkommende ikke nødvendigvis dække sig ind under også at være embedsmand.

Mette Frederiksen om S-krise: Danskerne har ret
Mette Frederiksen om S-krise: Danskerne har ret

Peter Lind Nielsen understreger dog, at der selvfølgelig er grænser for, hvad både embedsmænd og politikere skal stå model til.

- Normalt siger man jo, at politikere skal lægge ryg til mere. Men man kigger jo nok også på, at når folk sidder der bag lukkede døre på Facebook, så får den altså fuld fart på. Der bliver jo skrevet ting, som man ville ikke sige til et debatmøde, siger mediejuristen.

Opdatering: Beskæftigelsesministeriet har efterfølgende oplyst, at anmeldelsen af borgeren ikke drejer sig om en tilsvining, men om en trussel, som borgeren skal have fremsat mod Mette Frederiksen og hendes familie. Læs mere her.


Mette F forsvarer Thorning: Stop den ensidige kritik
Mette F forsvarer Thorning: Stop den ensidige kritik

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Kronprins Frederik tog røven på...
bt.dk
Se de værste: Sigrid kritiserede...
bt.dk
Medinas frække natklub-show: Frit...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx