Af - 04/02-16 04:00; Opdateret: 04/02-16 07:38

Her er de sportsgrene, der giver flest skaderHer er de sportsgrene, der giver flest skader

Hvert år kommer tusindvis af unge på skadestuen med idrætsskader, og især nogle sportsgrene nogle sportsgrene sætter rekord i ulykker - er din på listen?

Bildstrecke im Grossformat »
Der er forskel på, hvilke sportsgrene der giver størst risiko for skader. Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitets Hospital har lavet en opgørelse over, hvilke sportsgrene der i 2015 sendte folk på skadestuen. Klik dig gennem galleriet for at se top fem, der er beregnet efter, hvor mange der er registreret som udøvere af sportsgrenen i Dansk Idræts-Forbund. Danmarks Ishockey Union oplyser på deres hjemmeside, at de har 4.066 medlemmer, og det gør Ishockey til den sportsgren med det største antal skader set i forhold til det registrerede antal medlemmer. På andenpladsen kommer Motocross/Speedway. Ifølge tal fra Odense Universitets Hospital er det også en af de sportsgrene med de alvorligste skader. Sportsgrenen er nemlig topscorer, når man ser på, hvor mange der bliver skadet så alvorligt, at det kræver indlæggelse. Det går lynhurtigt i Basket, og det kan være en af grundene til, at der er mange, som kommer på skadestuen med skader, set i forhold til hvor mange danskere, der dyrker basket. Ligesom basket er håndbold en højintensitetssport, og det kan forklare, hvorfor der kan opstå skader. Tal fra Odense Universitets Hospital viser, at håndbold er en af de sportsgrene, der sender flere unge kvinder end mænd på skadestuen. Underlaget er hårdt, når man som volleyspiller skal kaste sig efter bolden, og rammer bolden forkert, kan det nemt koste en forstuvet finger. Volley indskriver sig på sidstepladsen i top 5 over sportsgrene, der sender flest på skadestuen.

Lynhurtigt tempo, frontale sammenstød og masser af hestekræfter.

Det er nogle af de faktorer, der har betydning for, hvor mange skader en sportsgren fører med sig.

Ulykkes Analyse Gruppen, Ortopædkirurgisk afdeling O, Odense Universitets Hospital har netop færdiggjort en opgørelse, der viser, hvilke sportsgrene der er skyld i idrætsrelaterde skader, som skadestuen behandlede i perioden 2010-2015.

Set i forhold til antallet af registrerede udøvere af sportsgrenen hos Danmarks Idræts-Forbund er det særligt Ishockey og Motocross/Speedway, der relativt er årsag til flest skader.

Det kommer ikke bag på overlæge i Ulykkes Analyse Gruppen, Søren Larsen.

Stadig flere danskere får skader til fitness
Stadig flere danskere får skader til fitness

- Sportsgrene med høj intensitet, som ishockey øger risikoen for skader. Ligesom risikoen for skader øges, hvis det går galt, når der er høj hastighed og hestekræfter involveret, som det er tilfældet i speedway og motocross.

Han gør opmærksom på, at det også er nødvendigt at vurderer, hvor lang tid idrætsudøvere bruger på deres sport, hvis man skal tegne et helt præcist billede af, hvilke sportsgrene, der er mest skadestunge på antal og sværhedgrad.

Forskere: Hver 10. mand i fitness har denne lidelse
Forskere: Hver 10. mand i fitness har denne lidelse

Nye tal som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Metroxpress viser, at der siden 2000 er sket knap en fordobling i antallet af unge, der angiver at have været udsat for en sportsulykke i løbet af et år.

Knap hver femte mellem 16 og 24 år svarer i Statens Institut for Folkesundheds undersøgelse af ulykker i befolkningen, at de er kommet til skade i forbindelse med sport eller idræt.

6 grunde til at du ikke skal begynde at træne igen
6 grunde til at du ikke skal begynde at træne igen

Skaderne har dog ikke fået de unge til at opsøge skadestuen i højere grad. Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitets Hospital viser, at antallet af 16-24-årige, der kommer på skadestuen på grund af sportsskader har ligget nogenlunde stabilt på mellem 1000 og 1300 siden 2010.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx