Af - 24/10-14 09:00

Se kort: De danske byer bliver større og størreSe kort: De danske byer bliver større og større

På 25 år er indbyggertallet steget i de mellemstore provinsbyer. De er værdifulde vækstmotorer, siger minister

Interaktivt kort: Så meget er din by vokset

Mens snakken om Udkantsdanmark gang på gang tegner billedet af et land, hvor kun de største byer har økonomisk og befolkningsmæssig vækst, viser det sig nu, at de mellemstore provinsbyer er ganske godt med.

Gennem de seneste 25 år har 14 af de 15 byer, der i 1989 havde mellem 20.000 og 45.000 indbyggere, haft fremgang i befolkningstallet. Det viser en opgørelse, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter står bag.

Singleboom ændrer boligmarkedet
Singleboom ændrer boligmarkedet

Den ansvarlige minister, Carsten Hansen (S), er glædeligt overrasket over udviklingen og mener, at politikerne bør bruge den ny viden fremover.

- Det her viser, at de mellemstore provinsbyer er metropoler og værdifulde vækstmotorer. Det skal vi have med, når vi taler om det skæve Danmark, og når vi lægger strategier for vækst og udvikling i Danmark, siger han til Ritzau.

Af opgørelsen fremgår det, at Kolding som topscorer er vokset med 13.440 indbyggere fra 44.581 i 1989 til 58.021 i 2014.

Små banker tjener kassen på de stores nedtur
Små banker tjener kassen på de stores nedtur

Flere byer såsom Roskilde, Fredericia og Herning har oplevet en fremgang på omkring 10.000 indbyggere i perioden.

Helt i bund ligger Frederikshavn, der som den eneste af de 15 byer er skrumpet. I 1989 fandtes der 25.184 frederikshavnere. I dag er der 23.156.

Carsten Hansen ser udviklingen som et udtryk for, at byerne tilbyder et højt offentligt serviceniveau, lave huspriser, og at de evner at løfte væksten i de områder, de ligger.

Vi bliver flere og flere: Så mange er der i verden i år 2100
Vi bliver flere og flere: Så mange er der i verden i år 2100

- Derudover har de uddannelsestilbud og erhvervsliv. Og så skal man nok ikke undervurdere trygheden i de her byer i forhold til landets store byer. Der er mange forældre, der gerne vil sikre tryghed i deres børns opvækst, siger han.

Ministeriet har i øvrigt også undersøgt udviklingen i de danske købstæder med op til 10.000 indbyggere og stationsbyer med op til 5000 indbyggere.

- Her viser der sig faktisk også en ganske positiv udvikling, hvor de samlet set har haft en fornuftig befolkningsudvikling. Vores analyser viser altså, at det er i de rene landdistrikter og landsbyer, hvor affolkningen først og fremmest finder sted, siger Carsten Hansen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Gunnvør om uvenskaber i...
bt.dk
Den er god nok: Dette fags eksamen...
bt.dk
Dansk tv-vært trækker sin datter fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx