Af Ritzau - 21/12-16 09:25

Grå vinter med mange mus får slørugler til at formere sigGrå vinter med mange mus får slørugler til at formere sig

Bestanden af slørugler er på vej op igen, fordi den milde vinter uden sne giver fuglene gode levevilkår.

storybild

En slørugle på vej hjem til sine unger med en nyfanget mus. Vi får flere af den smukke ugle i landet, efter at bestanden har været langt nede. (Billede: Free/Klaus Dichmann)

Mens nogle formentligt ærgrer sig over, at chancen for en hvid jul er minimal, er udsigten til en grå jul en god nyhed for sløruglen.

Ni ud af ti slørugler i Danmark er nemlig døde i flere hårde vintre med store mængder af sne. Men nu er bestanden i fremgang, viser tal fra Dansk Ornitologisk Forenings uglegruppe.

Den grå vinter lover uglen mange mus og gode levevilkår, fordi det særligt er snedækket og ikke så meget kulden, der er problemet for sløruglerne.

Især vinteren mellem 2009 og 2010 blev den danske bestand af slørugler næsten udslettet i vinterens løb. Fuglene døde af sult, fordi de i de tre måneder, det åbne land var dækket af sne, ikke kunne fange mus.

- I foråret 2010 nåede bestanden af slørugler i Danmark et lavpunkt med kun rundt regnet 50 ynglepar, fortæller ugleekspert Klaus Dichmann til Dansk Ornitologisk Forenings nyhedsside.

- Ni ud af ti par var i årene forinden bukket under, fordi vi fire vintre i træk havde månedlange perioder med større snemængder.

De store snemængder lagde låg på uglernes spisekammer af mus i områder med græs.

Medlemmer af Dansk Ornitologisk Forenings uglegruppe har i en årrække sat op imod 1800 redekasser op til slørugler. Klaus Dichmann vurderer, at den danske bestand af slørugler i dag er på omkring 130 par.

- Hvis de næste vintre også bliver grønne og milde, vil vi formentlig omkring 2020 igen være tilbage med en bestand på måske flere end 500 danske ynglepar, siger han.

Et sløruglepar kan få fire til syv unger per kuld. I gavmilde gnaverår med mange mus kan et sløruglepar få to kuld unger på én ynglesæson.

Slørugler kan ikke opbygge et fedtlag at tære på, og de skal have fem-seks mus per nat for at overleve.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Slut med smøger på stranden: Her...
bt.dk
'Skyldige' Ramos om Salah-skade:...
bt.dk
Undrede du dig også? Derfor kom...
bt.dk
Kvinde indebrændt: Forsøgte desperat...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx