Af Lars Dinesen - 17/10-14 06:32

Hver femte bilist kører på nedslidte dækHver femte bilist kører på nedslidte dæk

En undersøgelse viser, at op mod 100.000 biler kører med dæk, der er direkte ulovlige.

storybild

(Billede: Polfoto/HARDEN TINE)

19 procent af danske bilister kører rundt på dæk, der er så nedslidte, at de udgør en sikkerhedsrisiko, og godt en femtedel af de nedslidte dæk har en mønsterdybde på 1,6 millimeter, hvilket gør dem direkte ulovlige.

Det viser en måling på 13.751 biler, som er blevet foretaget ved parkeringspladser hos Bilka og A-Z-varehuse de seneste syv dage, oplyser autoservice- og dækfirmaet Euromaster, der står bag undersøgelsen.

EU-regel betyder flere farlige bilister på vejene
EU-regel betyder flere farlige bilister på vejene

- Af tallene kan udledes, at over en halv million biler kører på nedslidte dæk med under tre millimeter mønsterdybde. Mest skræmmende er antallet af direkte ulovlige dæk. Omkring 100.000 kører rundt med mindre end 1,6 mm dækmønster, siger Carsten Kure, der er marketing- og retailchef hos Euromaster Danmark, i en pressemeddelelse.

I forhold til en lignende undersøgelse fra 2012 er antallet af bilister, der kører på farlige dæk, steget fra en sjettedel til cirka en femtedel, og det vækker også bekymring hos Rådet for Større Dæksikkerhed.
- Tallet er foruroligende højt. Vi anbefaler mindst tre millimeter dækmønster, fordi dæk med lille mønsterdybde ikke kan aflede så store vandmængder. Dermed øges risikoen for akvaplaning, der nedsætter styre- og bremseevnen, siger Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

Bøderegn over dansk ø: 59 bøder til 49 bilister
Bøderegn over dansk ø: 59 bøder til 49 bilister

Han anbefaler et skift til vinterdæk, når temperaturen risikerer at falde til under syv grader eller som tommelfingerregel omkring efterårsferien.

Rådet for Større Dæksikkerhed består af repræsentanter fra Dækimportør-Foreningen, FDM, Teknologisk Institut, Rigspolitiet, Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk og Dæk Specialisternes Landsforening.

Denne dårlige vane gør unge livsfarlige i trafikken
Denne dårlige vane gør unge livsfarlige i trafikken

I Norge og Sverige kræver loven vinterdæk når der er sne, sjap eller is på vejen. Sådan en lov afviser Trafikstyrelsen, at der er behov for at indføre i Danmark.

LÆS OGSÅ: Bilister svindler for at slippe for p-bøder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
88-årig kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx