Af - 03/06-14 08:18; Opdateret: 03/06-14 08:33

Havbiologer byder hvidhajer velkommen i danske farvandeHavbiologer byder hvidhajer velkommen i danske farvande

Det kun er et spørgsmål om tid, før vi har hvidhajer i de danske farvande. Det fortæller to havbiologer, som er vilde med tanken og vil stå klar med åbne arme og hylde rovdyrets ankomst.

storybild

Det kun er et spørgsmål om tid, før vi har hvidhajer i de danske farvande. Det fortæller to havbiologer, som er vilde med tanken og vil stå klar med åbne arme og hylde rovdyrets ankomst. (Billede: Polfoto/Arkiv)

- Man mener, at det er et spørgsmål om tid, før vi har hvidhajer i danske farvande.

Så klar er meldingen fra Lars Olsen, der er kurator og dyreafdelingsleder på Den Blå Planet.

Mand frygtes dræbt af hvidhaj ved populær strand
Mand frygtes dræbt af hvidhaj ved populær strand

Han fortæller over for metroxpress, at intet er sikkert, men at alt peger i retning af, at det store rovdyr inden for en nær fremtid svømmer ud for de danske kyster. Klumpfisk og andre fisk fra Middelhavet, hvor hvidhajen eksempelvis holder til, er nemlig begyndt at finde vej til de danske farvande, så hvorfor ikke hajen, spørger han:

- Man mener at have set en hvidhaj i England, så måske er den her allerede, men bare ikke blevet observeret? Man kan ikke sige noget med sikkerhed, men meget tyder på, at det går i retningen af, at vi inden for en nær fremtid kan se hvidhajer heroppe, siger Lars Olsen, der dog understreger, at der vil være tale om enkelte strejfere og ikke en decideret bestand.

DiCaprio så gigantisk hvidhaj i øjnene
DiCaprio så gigantisk hvidhaj i øjnene

Svømmer 10.000 kilometer
På Kattegatcentret - Danmarks Hajcenter – deler man Lars Olsens teori om hvidhajens mulige indtog. Især ny viden om hvidhajer, som man har erhvervet sig inden for de seneste ti år ved at sætte sendere på de store fisk, viser, at de kan bevæge sig over voldsomt store afstande. Noget, der kun gør vejen til Danmark kortere.

- Vi har set hvidhajer, der er svømmet 10.000 kilometer fra Sydafrika til Australien, så vi ved, at de kan tilbagelægge store afstande. Så hvis det handler om, at de skal svømme fra Middelhavet, det nordlige Portugal eller den skotske østkyst, hvor der kun er 600 kilometer til Danmark, så er det jo ingenting, siger Rune Kristiansen, der er havbiolog og kurator på Kattegatcentret.

Dykker overlever hajangreb - for anden gang
Dykker overlever hajangreb - for anden gang

Rune Kristiansen understreger, at han med åbne arme vil byde hvidhajen velkommen, såfremt den kommer til 'landet', og at danskerne på ingen måde efter dens ankomst behøver at frygte at hoppe i bølgen blå.

- Jeg ville klappe i mine små biolog-hænder, hvis hvidhajen fandt vej herop. Det ville kun gøre vores natur rigere, og hvis det er, har danskerne ingenting at frygte, siger Rune Kristiansen og understreger, at hajen siden skrækfilmen Dødens Gab er blevet betragtet som et skadedyr. Noget, der ifølge havbiologen er en kæmpe misforståelse.

- Som badegæst har man intet at være bange for, og man gør klogere i at rette fokus mod badesikkerheden, da der er langt flere, der dør af at drukne end af hajangreb.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

United rejste sig efter kæmpe...
bt.dk
Så du også de høje flammer ved...
bt.dk
'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
Dansk duo misser All England-finale...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx