24/10-17 08:21; Opdateret: 24/10-17 11:35

Region mangler dødsårsag i sag om forgiftet storfamilieRegion mangler dødsårsag i sag om forgiftet storfamilie

Der skal være en dødsårsag, før Region Sjælland kan konkludere, om forløbet var i orden i forgiftningssag.

storybild

En redegørelse af Region Sjællands indsats, inden 11 ud af 12 medlemmer af en congolesisk familie blev indlagt for en formodet svampeforgiftning, kan ikke færdiggøres uden en dødsårsag. Det fortæller regionsrådsformand i Region Sjælland Jens Stenbæk (V). To af børnene i familien er døde, og yderligere to børn har fået transplanteret organer. Scanpix/Martin Sylvest Andersen/arkiv

København. Region Sjælland har færdiggjort en undersøgelse af forløbet, hvor en familie torsdag i sidste uge blev indlagt med, hvad der formodes at være en svampeforgiftning.

Også en redegørelse af indsatsen inden familiens indlæggelse er igangsat, men den kan ikke færdiggøres uden en dødsårsag.

Det fortæller regionsrådsformand i Region Sjælland Jens Stenbæk (V).

- Der er lavet en intern undersøgelse af sygehusets indsats, og derudover er en redegørelse af den præhospitale indsats med ambulancer og udgående personale i den akutte situation sat i gang, siger han.

Regionen startede på redegørelsen allerede torsdag, og det tager ifølge regionsrådsformanden typisk en til to uger at færdiggøre den type redegørelser.

Den kan dog ikke gøres færdig, før politiet melder en endelig dødsårsag ud.

- Politiet er en del af beredskabssituationen, og de afventer den endelige dødsårsag, inden de vil medvirke i redegørelsen.

- Indtil den er fastlagt, er det svært at drage nogen endelige konklusioner på forløbet, så det er det, vi venter på, siger Jens Stenbæk.

Det er kommet frem, at familien, der består af 12 familiemedlemmer, mandag i sidste uge havde kontaktet egen læge i Haslev lægecenter.

Derefter havde familien fat i både Næstved Sygehus og en vagtlæge, men på intet tidspunkt mistænkte sundhedspersonale, at der var tale om en meget alvorlig forgiftningssituation.

Torsdag blev 11 af familiemedlemmerne indlagt med mistanke om svampeforgiftning. To børn er døde, og yderligere to børn har fået transplanteret organer.

I sygehusets evaluering af deres egen indsats har de vurderet, at sundhedspersonalet ikke kunne have handlet anderledes i indlæggelsesforløbet for at forhindre situationen.

- Det er en vurdering, der skal efterprøves, når man kender den endelige dødsårsag af hændelsen, siger Jens Stenbæk.

Ifølge regionsrådsformanden er det sundhedsmyndighederne, der skal vurdere, om den lægefaglige indsats i forløbet har været tilfredsstillende.

Formand for PLO-Sjælland Ulrik Hesislev er også familiens praktiserende læge. Han udtaler til TV2 Øst, at han ikke mener, at lægehuset i Haslev kunne have gjort noget anderledes.

Ulrik Hesislev var ikke selv til stede den pågældende dag, men han siger:

- Vi fik ikke oplysningen om, at det muligvis skyldtes svampe. Hvis vi ikke får den oplysning, så har vi ikke en chance for at vide, hvad pokker vi skal handle på.

- Vi er selvfølgelig alle berørte af sagen, men når jeg ser tilbage, kan jeg ikke se, at vi kunne have handlet anderledes, siger han.

Det er endnu uvist, om Styrelsen for Patientsikkerhed går ind i sagen.

- Vi følger sagen rigtig tæt, men vi kan ikke udtale os, så længe der er en politiefterforskning, fortæller presseafdelingen ved Styrelsen for Patientsikkerhed.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Oprør i S slået ned: Eksminister...
bt.dk
Nye og populære produkter møder hård...
bt.dk
Superliga-klubber høster...
bt.dk
Morgenmadsprodukt kaldes tilbage:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx