Af Maria Christine Madsen - 21/11-17 09:07

Efter to års tavshed i pressen: Nu udtaler 'Kundby-pigen' sig for første gangEfter to års tavshed i pressen: Nu udtaler 'Kundby-pigen' sig for første gang

For første gang sætter den såkaldte 'Kundby-pige' ord på sagen, hvor hun blev dømt for at forberede to bomber, der skulle bruges til terrorangreb mod to skoler på Sjælland.

storybild

Pigen fra den lille sjællandske by Kundby var blot 15 år, da hun blev anholdt. Halvandet år senere - i foråret i år - blev hun kendt skyldig i at planlægge terror mod to danske skoler.

Straffen blev seks års fængsel.

Nu sætter pigen, der i dag er 17 år, for første gang ord på sagen i breve, som hun har sendt til TV 2 i forbindelse med, at ankesagen begynder tirsdag i Østre Landsret.

I brevene forklarer hun, at hun er 'meget ked af, at det skulle ende på den måde', for 'det var på ingen måde hendes intention'.

Da retssagen mod hende kørte i Retten i Holbæk i foråret, kom det frem, at hun som 15-årig var konverteret til islam. Hun begyndte kort efter at vise stor interesse for terrornetværket Islamisk Stat, og via internetsøgninger og korrespondancer på sociale medier blev hun på ganske få måneder radikaliseret.

Hun skrev blandt andet en drejebog til, hvordan hun kunne angribe de to skoler Sydskolen i Fårevejle, hvor hun selv tidligere har været elev, og den jødiske skole Carolineskolen i København. Hun indkøbte de tre hovedingredienser, hun skulle bruge, for at fremstille det ustabile sprængstof TATP.

Planerne om at sprænge bomberne udførte hun dog aldrig.

I Retten forklarede hun, at det hele havde været 'tomme trusler'. At det aldrig havde været hendes mening at sprænge bomberne, og ofte gentog hun ordene:

»Jeg ville bare virke interessant,« eller:

»Jeg syntes, det var spændende.«

Til TV 2 skriver hun i et af sine breve, at hun nu har fortrudt de handlinger, hun blev dømt for.

»Jeg var kun en 15-årig pige dengang, så alvoren den var svær at se. Desværre vil den fejltagelse forfølge mig resten af livet nu. For eksempel også når jeg skal ud og have et job en dag. Siden jeg var helt lille har jeg haft tanken om at blive Falckredder/paramediciner, men håbet det må jeg vinke farvel til,« skriver hun.

Da hun blev idømt seks års fængsel i foråret, havde hun frygtet, at dommerne og nævningene ville lytte til anklagerens anmodning om at idømme hende en forvaringsdom. Derfor skriver hun til TV 2, at hun blev lettet og glad over udfaldet, og hun ønsker nu 'af hele sit hjerte', at 'friheden ligger lige om hjørnet', da hun gerne vil ud og være en del af samfundet igen.

Hun fortæller samtidig, at hun fortsat er muslim, og at hun har kontakt med andre terrordømte, da 'de forstår ens situation på en helt anden måde'.

Da straffen faldt i Retten i Holbæk, fulgte man ønsket fra pigens forsvarer, Mette Grith Stage, som mente, at pigen skulle slippe med seks-otte år i fængsel. Omvendt krævede anklager Kristian Kirk, at pigen blev idømt en af landets hårdeste straffe - forvaring.

Derfor valgte anklagemyndigheden at anke sagen til Landsretten, fordi man mener, at pigen er så radikaliseret, at hun - selv efter flere år bag tremmer - risikerer at være for farlig at have gående på fri fod.

Også forsvaret valgte at anke sagen, og man vil nu gå efter frifindelse for forsøg på terror, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Senest den 28. november falder den endelige dom over 'Kundby-pigen' i Østre Landsret.

Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste straf i Danmark uden tidsbegrænsning.

Man kan blive idømt forvaring i stedet for straf i sager, hvor den dømte anses som meget farlig, og hvor retten anser en tidsubestemt indespærring som nødvendig for at forhindre ny kriminalitet. Så længe personen bliver vurderet som farlig, vil personen blive bag lås og slå.

Der er kun ganske få personer, der idømmes forvaring.

BT har valgt ikke at navngive den dømte pige af hensyn til hendes unge alder på gerningstidspunktet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nærmest alle bloggere reklamerer lige...
bt.dk
21 vanrøgtede hunde blev fjernet fra...
bt.dk
Forskere gør vildt fund ved lille ø:...
bt.dk
Ophidset Morten Wieghorst: Det er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx