Af - 19/05-15 09:14; Opdateret: 19/05-15 09:32

Forsker bag HPV-vaccinen: - Jeg vil ikke give den til mine børnForsker bag HPV-vaccinen: - Jeg vil ikke give den til mine børn

Ledende forsker bag HPV-vaccinen mener ikke, at vaccinens sikrer kvinder mod livmoderhalskræft. Hun ville ikke give den til børn under 16 år.

storybild

Diane Harper var ledende forsker for medicinalfirmaet Merck under udviklingen af 'Gardasil' HPV-vaccinen, som er den mest benyttede herhjemme. (Billede: University of Louisville)

Det er et eksperiment, når man forsøger at forebygge livmoderhalskræft blandt kvinder med HPV-vaccinen. For der er hverken nogen dokumenteret langvarig effekt, og man kender heller ikke til bivirkningerne.

Sådan lyder den kontante udmelding fra Diane Harper, der som ledende forsker for medicinalfirmaet Merck var med til at udvikle Gardasil HPV-vaccinen, der er den hyppigst brugte til danske piger.

Mistanke: Oralsex øger risiko for kræft
Mistanke: Oralsex øger risiko for kræft

- Gardasil er et sundhedseksperiment, da vi hverken ved, hvor længe Gardasil vil virke, eller om den vil forebygge kræft, siger forskeren, der i dag arbejder på Louisville Universitet, til metroxpress.

Hun peger på, at man i dag ikke ved, om vaccinen virker på længere sigt, da livmoderhalskræft tager mellem 20 og 40 år om at udvikle sig fra, at man bliver smittet. Og hun mener ikke, at et vaccinationsprogram som det danske giver nogen mening.

- HPV-vaccinen bør derfor kun være et tilbud, mens screening bør være obligatorisk, siger Diane Harper, som ikke mener, at man kan sige, at 'fordelene opvejer ulemperne', som Sundhedsstyrelsen har konkluderet i sin undersøgelse.

Færre takker ja til vaccine mod livmoderhalskræft
Færre takker ja til vaccine mod livmoderhalskræft

- Ud fra et samfundssynspunkt har vaccinen en meget lille effekt i forhold til forebyggelse af livmoderhalskræft hos kvinder, da vi har gode screenings programmer, hvilket gør, at vi kan opdage og behandle de ganske få kvinder, der får en HPV-infektion, siger forskeren.

På spørgsmålet om hvorvidt hun selv vil give den til sine børn, lyder svaret:

- Jeg ville diskutere det med min ældre børn, så de forstod vaccinens begrænsninger, og hvilke andre sundhedsbehov de stadig ville have brug for. Jeg ville ikke give den til mine 9-16-årige børn, siger Diane Harper.

Færre takker ja til vaccine mod livmoderhalskræft
Færre takker ja til vaccine mod livmoderhalskræft

Sådan skal forældrene straffes: Ingen pasning til børn uden vaccine
Sådan skal forældrene straffes: Ingen pasning til børn uden vaccine

LÆS OGSÅ: Flertal vil gøre mæslingevaccine tvungen

LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsen: MFR-vaccinen er en sikker vaccine

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

12-årig dreng stjal sin mors...
bt.dk
Særligt én type kvinder får aborter...
bt.dk
Sportsdirektør om racisme-bemærkning:...
bt.dk
Dansk forfatter fik et chok: Havde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx