Af - 25/04-16 10:44; Opdateret: 25/04-16 13:14

Bag om mareridts-bakterierne: Vil slå flere ihjel end kræft om 30 årBag om mareridts-bakterierne: Vil slå flere ihjel end kræft om 30 år

Resistente bakterier, som CRE-bakterierne der lige nu er i stigning i Danmark, kan på få årtier bliver verdens største dræber. Få svar på spørgsmål om bakterierne her

Bildstrecke im Grossformat »

Polfoto samt Danmap.org

I 2050 vil antibiotikaresistens blive den største dræber i verden, med mindre vi finder nye former for effektiv antibiotika. Det vil sige, at resistente bakterier kommer til at slå flere mennesker ihjel end kræft.

Sådan konkluderede en uafhængig britisk forskningsrapport iværksat af den britiske regering i maj sidste år.

Økologiske svin går næsten fri for MRSA-bakterier
Økologiske svin går næsten fri for MRSA-bakterier

Nogle af de resistente bakterier, man frygter mest i EU, er de såkaldte CRE-bakterier. Man er særligt bange for CRE-bakterierne, fordi der findes få eller ingen former for antibiotika, der kan slå dem ned.

Metroxpress kan i dag fortælle, at CRE-bakteriernes fremkomst i Danmark stiger støt, og vi har derfor stillet professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, en række spørgsmål om, hvad CRE-bakterierne er:

Har du flere spørgsmål om mareridtsbakterierne? Så send dem på mail: cweber@mx.dk. Statens Serum Institut vil senere i dag svare på spørgsmål om CRE-bakterierne live.

“CRE-bakterier er tarmbakterier, og dem spiser man sig til. De slår sig ned i tarmen, og det er ikke usædvanligt, at man kan blive syg af sine egne tarmbakterier. Problemet med de her bakterier er, at vi næsten ikke har noget antibiotika, vi kan bruge til at slå dem ned med, og så har vi virkelig ryggen mod muren.”

Professor: Alt for sent fokus på MRSA - nu har vi en ægte bakterieepidemi
Professor: Alt for sent fokus på MRSA - nu har vi en ægte bakterieepidemi

Har man slet ikke noget antibiotika, der kan bruges?

“Der er reelt kun en slags antibiotika, man kan bruge, og det er en type, vi ellers er holdt op med at anvende, fordi det har nogle bivirkninger, vi ikke bryder os om. Den er heller ikke altid effektiv.”

Hvad er det, der gør CRE-bakterierne så farlige?

“Det er ikke fordi, de her bakterier i sig selv er mere farlige end andre bakterier. Problemet er, at når de skaber ravage, så kan vi ikke slå dem ned, og det er det, som gør dem farlige for os.”

Multiresistente bakterier æder sig ind på hospitalerne
Multiresistente bakterier æder sig ind på hospitalerne

Hvor farlige er resistente bakterier?

“Vi ved, at patienter, der får en infektion med resistente bakterier, har dobbelt så stor risiko for at dø af den.”

Hvad er det, man dør af?

“Det man dør af er, at kroppen bliver forgiftet. Bakterien kan i sig selv være giftig og ødelægge væv, men skaderne på kroppen opstår også, fordi immunforsvaret kæmper så hårdt mod infektionen, at det også gør skade på kroppen. På samme måde, som hvis et hus brænder. Det er både ilden, men også det vand, som brandvæsnet bruger til at slukke branden, der skader huset.”

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Kriminel søn får sin familie smidt ud...
bt.dk
Danske Spil: Her kommer årets første...
bt.dk
Se billedet: 'Gift ved første...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx