Af - 04/04-14 08:05

Unge løber storm på HjemmeværnetUnge løber storm på Hjemmeværnet

Hjemmeværnet jubler over, at knap 100 unge – heriblandt mange kvinder - hver måned melder sig frivilligt. Omdømmet som en klub for gamle magtglade mænd er nedkæmpet.

Hjemmeværnet består af flok tykke uniformerede og tungt bevæbnede gamle mænd, som med aggressiv autoritet dirigerer sagesløse bilister væk fra en afspærringer ved dyrskuer.

Hjemmeværnet i årtier døjet med nogenlunde sådan et tarveligt omdømme – og med en alt for gammel og alt for mandlig medlemsskare, hvor kvinder blot udgjorde 15 procent.

Der har desperat manglet unge, især kvinder, men noget er sket de seneste par år.

Lang flere end tidligere – 1.600 – har i 2012 og 2013 meldt sig geledderne, og af dem er hele 1.100 unge under 32 år. 29 procent af de unge er kvinder.

Værnets civile chef Bjarne Lausten kalder udviklingen 'nødvendig og fantastisk' og vurderer, at det er gået op for mange, at de ulønnede 14.000 hjemmeværnsfolk oftere end tidligere løser vigtige og udfordrende opgaver.

»For ikke mindst unge giver det mening af være hjælpe til at opretholde vigtige samfundsinstitutioner, når naturkatastrofer hærger eller når andre ulykker truer,« siger Bjarne Lausten.

Han fortæller, at det 65 år gamle hjemmeværn løser flere, større og mere komplekse opgaver en tidligere, eksempelvis i Afghansistan, hvor man har hjulpet bønder i genopretningen af landbrugsjord.

»Og vi har i den grad behov for unge for også i fremtiden at kunne hjælpe til at forhindre oliekatastrofer til havs, til at foretage spirituskontrol af russiske kaptajner, til havarier og til med pansrede mandskabsvogne at få hjælpen ud til syge - og så videre,« siger han.

Gennemsnitsalderen i Hjemmeværnet er de seneste par år faldet til 44 år, og Hjemmeværnsledelsen er endnu ikke tilfreds, men ønsker endnu flere unge i korpset.

Den 20-årige handicaphjælper Tina Søgaard Jensen fra Skive meldte sig for to år siden til Hjemmeværnets Politikompagni Skive-Krabbesholm, hvor hun har brugt flere hundrede timer.

»Når jeg møder fyre i byen, synes de, det er sejt, at jeg kan betjene et LSV - Let Støttevåben og et Gevær M/96,« griner hun.

Hun kalder tjansen i værnet for nyttig og meningsfuld. Eksempelvis blevet kaldt ud til en stor natlige trafikulykke.

»Biler i et harmonika havde påkørt modkørende biler, så vi bistod politiet med at få andre bilister til at sænke farten – ret dramatisk,« husker hun.

»Og i forbindelse med stormen Bodil hjalp vi flere myndigheder med at skabe overblik og med evakuering,« siger fortæller Tina Søgaard Jensen, som satser på næste år at begynde på sygeplejerske-uddannelsen i Holstebro.

Den uddannelse forventer hun også at kunne bruge i Hjemmeværnet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Retter alvorlig mistanke mod Danmarks...
bt.dk
Skisportsstjerne har scoret...
bt.dk
Brand i restaurant: Flere brandvogne...
bt.dk
Emelie tjener godt på privat...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx