Af Ritzau - 11/08-16 19:31

V-bagland giver gerne DF stramninger for skattelettelserV-bagland giver gerne DF stramninger for skattelettelser

Venstres bagland giver grønt lys til udlændingestramninger i bytte for skattelettelser i 2025-forhandlingerne.

storybild

Venstres bagland vil gerne give Dansk Folkeparti udlændingestramninge til gengæld for skattelettelser i efterårets 2025-forhandlinger, viser en Ritzau-rundspørge. Her ses statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og DF-formand Kristian Thulesen Dahl. (Billede: Scanpix/Keld Navntoft)

Man må give og tage i politik. Og når Dansk Folkeparti kræver udlændingestramninger, er det værd at efterkomme i bytte for skattelettelser. Det mener et flertal af de adspurgte Venstre-folk i en rundspørge, Ritzau har foretaget.

Således svarer 201 ud af 347, at stramninger for skattelettelser er en fin handel. 102 mener ikke, det er OK, mens 35 svarer "ved ikke".

I alt er 1259 byrådsmedlemmer, regionrådsmedlemmer, borgmestre og lokalformænd blevet spurgt. De 347 besvarelser giver en svarprocent på 28. Dermed er rundspørgen ikke repræsentativ, men den giver et indtryk af stemningen i baglandet.

Det handler om ikke at skubbe DF væk, mener Kurt Bork Christensen (V), byrådsmedlem i Furesø Kommune:

- Hvis DF vil have de famøse grænsebomme – om de virker eller ikke virker – så kan vi indføre det uden de store omkostninger. Det vil jeg gerne give i bytte for noget langsigtet på skatteområdet.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har opstillet fem stramninger, som han ønsker gennemført i efteråret. Det tæller blandt andet permanent grænsekontrol og hjemsendelsesplaner i stedet for integrationsplaner.

Derudover skal personer på midlertidigt ophold ikke have ret til optjening af dagpenge, og asylansøgere skal straksbehandles på grænsen, så de kan afvises, hvis de kommer fra et sikkert land.

Sidstnævnte tilslutter Jacob Bogh Nielsen sig. Han er formand for Venstre i Vejle:

- Hvis de virkelig er flygtninge, så må de søge asyl i det sikre land, de først ankommer til. Hvis de har været igennem Tyskland for at komme til Danmark, så har de jo haft mulighed for at søge asyl.

Sidst, men ikke mindst, ønsker DF forbehold eller udtræden af flygtninge- og menneskerettighedskonventionerne. Udtrædelse ønsker et flertal af de adspurgte Venstrefolk ikke. Men et flertal på 196 ser behov for at ændre konventionerne.

Hvad der præcis er galt med dem, kan Kurt Bork Christensen ikke svare på.

- Jeg kan ikke konventionerne udenad. Jeg siger bare, at hvis de betyder, at vi ikke kan regulere vores asylpolitik og grænser, som vi vil, så må vi lave dem om, siger han.

76 af de adspurgte ser ikke noget behov for at ændre konventionerne, og det ligger heller ikke lige for, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V):

- Nogle af de begrænsninger, som man nemt kan give konventionerne skylden for, hænger i højere grad sammen med vores måde at fortolke dem på. Vi skal i stedet udfordre dem.

Regeringen ventes at fremlægge sin 2025-plan i slutningen af august. Hvorvidt den vil række en hånd ud til DF i form af stramninger vil Jakob Ellemann-Jensen ikke kommentere.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx