Af - 11/08-15 08:29

Tilbage til jobbet giver mange en efter-ferie-depressionTilbage til jobbet giver mange en efter-ferie-depression

De fleste danskere er mødt ind på deres arbejdspladser igen, men den mentale omstilling fra sommerens ro til et højt tempo på jobbet er hård for mange.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Sommerferien er forbi, og hverdagen banker på igen.

Og selvom kroppen og hovedet har fået fri, føler mange sig endnu mere trætte end før ferien med symptomer som hovedpine og muskelsmerter. Den tilstand kaldes efter-ferie-depression.

Lektor i klinisk socialpsykologi på Aalborg Universitet, Einar Baldursson, fortæller, at det er en mental belastning, der er ganske udbredt.

- Der er så stor forskel på det liv, man har i ferien, og på det liv man har på sit arbejde. Det kræver en voldsom omstilling for mange. Når man skal skifte fra lavt til højt gear, så medfører det en belastningstilstand, siger han.

Hver niende jagter nyt job i sommerferien
Hver niende jagter nyt job i sommerferien

En undersøgelse i Spanien har vist, at mere end hver tredje har oplevet en efter-ferie-depression. Sådanne studier er ikke foretaget i Danmark, men ”efter alt at dømme er det meget almindeligt,” siger Einar Baldursson og forklarer, hvad sindstilstanden, der dog ikke skal forveksles med en egentlig depression, kommer af.

Danskere fedter med sommerferie-kronerne
Danskere fedter med sommerferie-kronerne

- Vi går ind til ferien med forventninger om, at vi får fyldt tanken op, og vi forventer at komme hjem med mere energi end før. Men vi oplever, at skiftet er ret krævende, og så bliver vi skuffet.

Jobmarkedet holder sommerferie
Jobmarkedet holder sommerferie

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx