Af - 06/07-15 11:33

HPV-piger: Vi blev ikke advaret om bivirkningerHPV-piger: Vi blev ikke advaret om bivirkninger

Kun hver femte pige er ifølge en rundspørge blevet advaret om, at HPV-vaccinen kunne give kløe, kvalme og feber. Ingen af dem blev advaret om kronisk hovedpine og lammelser.

storybild

En stor grupper piger er slet ikke blevet oplyst om bivirkninger ved HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, da de blev vaccineret. (Billede: Polfoto/AP/Arkiv)

Med en HPV-vaccine følger der en risiko for at blive ramt af en lang række bivirkninger. Det er mange af pigerne bare ikke blevet oplyst om, inden de har fået stikket hos lægen.

I en rundspørge, som Radio 24syv har foretaget blandt 235 HPV-vaccinerede piger, fortæller 80 procent, at de ikke blev advaret om bivirkninger som kløe, kvalme og feber, der alle hører til i kategorien for de ikke-alvorlige.

I den alvorlige ende ligger bivirkninger som kronisk hovedpine, ekstrem træthed og lammelser, og dem var der ingen af de adspurgte piger eller deres forældre, der blev advaret om.

Nanna blev syg og tabte sig 18 kilo efter HPV-vaccinen: Læs hendes stærke brev
Nanna blev syg og tabte sig 18 kilo efter HPV-vaccinen: Læs hendes stærke brev

Rikke Viborg er en af dem, der ikke blev oplyst om bivirkninger, da hun modtog sin HPV-vaccine i 2010. Siden har hun i perioder lidt af forbigående lammelser og hyppige besvimelser.

- Jeg ved ikke, om jeg ville have fravalgt vaccinen, hvis jeg var blevet oplyst om bivirkninger, men jeg ville måske have ventet nogle år. Og jeg ville have haft en anden følelse omkring mine bivirkninger, hvis jeg selv bar en del af ansvaret, siger den 16-årige pige til Radio24syv.

Metroxpress har også skrevet om, hvordan nogle af pigerne, når de så har fået bivirkningerne, tager til lægen og får at vide, at deres lidelser ikke skyldes HPV-vaccinen. Det kan du læse mere om her.

SF: Sundhedsstyrelsen opfører sig dumdristigt med HPV-vaccinen
SF: Sundhedsstyrelsen opfører sig dumdristigt med HPV-vaccinen

Jeppe Schroll, der er læge og har skrevet ph.d. om bivirkninger, påpeger, at det er problematisk, hvis læger ikke oplyser om bivirkninger. Som patienter vi er nødt til at kende både fordele og ulemper ved en behandling, hvis vi skal kunne sige ja til at få den, lyder hans begrundelse blandt andet.

- Det er et krav, at man skal informere omkring bivirkninger, når man giver medicin, og jeg synes særligt, at det gælder i forbindelse med vaccinationer, hvor de gavnlige virkninger må forventes at ligge et godt stykke ude i fremtiden, mens de eventuelle skadevirkninger vil komme øjeblikkeligt, siger Jeppe Schroll til Radio24syv.

Han er overrasket over, at så mange piger og deres forældre svarer, at de ikke er blevet oplyst om nogen former for bivirkninger, inden de fik vaccinen. Det er Lars G. Johansen, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, dog ikke i samme omfang.

- Generelt oplever man tit, at folk ikke husker den information, der bliver givet. De husker ikke andet end det, der var smertefuldt Jeg mener bestemt, at vi informerer om de mulige akutte bivirkninger, samt de kort- og langtidsbivirkninger man kender til, når vi giver de her vaccinationer, siger Lars G. Johansen til Radio24syv.

LÆS OGSÅ: Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine

LÆS OGSÅ: Far kæmper for sin datter: Så syg blev Astrid efter HPV-vaccine

LÆS OGSÅ: Indberetningsbunke over HPV-vaccines bivirkninger vokser

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Person og to hunde er gået igennem isen
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx