Af - 13/04-16 08:25

Indberetninger om knuder og allergi efter vacciner 40-doblet på fem årIndberetninger om knuder og allergi efter vacciner 40-doblet på fem år

Lægemiddelstyrelsen registrerer i øjeblikket en stor stigning i indberetninger om knuder og allergi forårsaget af aluminiumsindholdige vacciner.

Bildstrecke im Grossformat »

Privatfotos

Kløende knuder, der forstyrrer leg og søvn. Eksem og øget hårvækst på injektionsstedet og aluminiumsallergi.

Det er bivirkninger, som et stigende antal forældre indberetter, efter deres børn har reageret på vacciner med aluminium. Langt de fleste efter DiTeKiPol/Act-Hib-vaccination

Sidste år modtog Lægemiddelstyrelsen 284 anmeldelser. I 2007 var tallet syv. Størstedelen af reaktionerne er opstået i årene 2011-2014, men er først indberettet i 2015.

Ifølge professor og leder af Videnscenter for Allergi, Jeanne Duus Johansen, er knuderne, såkaldte granulomer, en kendt bivirkning for cirka en procent af alle børn efter DiTeKiPol/Act-Hib-vaccination, og størstedelen udvikler desuden aluminiumsallergi, der kan blusse op ved kontakt med ting, der indeholder aluminium som for eksempel solcreme.

“Det er hovedsageligt en lokal reaktion, som de fleste børn vokser fra, men for nogle kan det være en stor belastning for hele familien”.

Indberetninger om granulomdannelse efter vaccination med vacciner, der indeholer aluminium

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

HPV-vaccine giver stort fald i kønsvorter
HPV-vaccine giver stort fald i kønsvorter

Line Helsted Jørgesen, der har stiftet Facebookgruppen B.A.V. Børn og Voksne med Alluminiumsallergi som Vaccinationsskade, har også oplevet en stor tilgang af medlemmer indenfor de senere år. Gruppen startede med at have fem medlemmer. I dag har den over 1000.

“Jeg stiftede gruppen, fordi jeg efter et langt og frustrerende forløb fandt ud af, at min søn havde vaccinationsgranulomer og alluminiumsallergi, men jeg havde svært ved at finde informationer om allergien, og derfor ledte jeg efter andre, der var i samme situation som mig selv”, siger Line Helsted Jørgensen og pointerer, at hun mener, læger og sundhedsmyndigheder burde informere bedre om bivirkningen, så forældre kender til den.

Ultimatum: Vaccinér dit barn eller mist dine børnepenge
Ultimatum: Vaccinér dit barn eller mist dine børnepenge

“Jeg havde søvnløse nætter, hvor jeg græd, fordi jeg troede, jeg var en dårlig mor, der ikke kunne passe ordentligt på min søn, fordi han sov så dårligt og ofte var syg”.

I gruppen udveksler forældre erfaringer i forhold til at søge erstatning, undgå aluminium i hverdagen og finde børnevacciner med et mindre indhold af aluminium.

I Lægemiddelstyrelsen regner man med, at stigningen i antallet af indberetninger skyldes, at der indenfor de senere år er kommet et større fokus på vacciners aluminiumsindhold.

Statens Serum Institut valgte ny HPV-vaccine for at spare penge
Statens Serum Institut valgte ny HPV-vaccine for at spare penge

“Vi er glade for, at der er kommet fokus på området. Dels fordi vi gerne vil have indberetningerne, så vi kan sende dem videre til producenten, og så er det også vigtigt, at lægerne har kendskab til det, så børnene og deres forældre kan få den rette hjælp og blive sparet for bekymringer om, hvad deres børn kan fejle”, siger chefkonsulent i Lægemiddelstyrelsen Line Michan.

Hun fortæller, at der har været aluminium i vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet i mange år, og at Lægemiddelstyrelsen ikke har nogen mistanke om, at det er en ændring i vaccinernes sammensætning, der har givet anledning til flere indberetninger.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx