Af Lars Dinesen - 04/06-15 22:36; Opdateret: 05/06-15 16:16

SF vil give 16-årige stemmeretSF vil give 16-årige stemmeret

16-årige skal fremover kunne stemme til Folketingsvalg, mener SF, der vil sætte ind med oplysende kampagner.

storybild

Arkivfoto En kommission foreslŒr valgretsalderen s¾nket til 16 Œr. Vi tager ud pŒ Sankt Ann¾ Gymnasium for at tale med nogle unge elever, der har samfundsfag, for at h¿re hvad de siger til en lavere valgretsalder. Sankt Ann¾ Gymnasium, Sj¾l¿r Boulevard 135, 2500 Valby (Billede: Polfoto/Brinkmann mie)

Grundlovsdag fejrer Danmark, at det er 100 år siden, kvinderne fik valgret, og nu er turen kommet til at give de de 16-17-årige stemmeret, mener SF.

- Grundlovsdag fejrer vi, at kvinderne fik lov at stemme for 100 år siden. Nu er det på tide, at de unge får lov til at være med til at bestemme, siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.

Partiet mener, at de unge er godt rustet til at deltage i demokratiet og tage stilling ved valgene.

Blandt andet peger Pia Olsen Dyhr på en undersøgelse, foretaget af Dansk Ungdoms Fællesråd, der viser, "at de unge er klar til det".

I en række andre lande er man allerede begyndt at nedsætte valgretsalderen. I 2007 sænkede Østrig som det første EU-land valgretsalderen til 16 år, forklarer partiformanden og uddyber:

16 grunde til at kvinder ALDRIG burde have fået stemmeret
16 grunde til at kvinder ALDRIG burde have fået stemmeret

- Østrig var det land, der indførte det først, og det samme har man gjort i syv af 16 tyske delstater ved lokalvalg. Og i Norge har man lavet et forsøg i forbindelse med kommunalvalg, siger hun og fortsætter:

- Alle de erfaringer viser, at de unge rigtig gerne vil deltage i samfundet, og at de stemmer i lige så høj grad som resten af samfundet. Så jeg synes, vi skal give dem muligheden.

SF ønsker at kombinere en sænket valgretsalder med massiv kampagne og oplysning, der sikrer ungdommen gode og sunde deltagerdemokratiske regler i en så tidlig alder som muligt.

“Din stemme er din ret, din ret er dit ansvar”
“Din stemme er din ret, din ret er dit ansvar”

- Der er gode erfaringer for, at det får valgdeltagelsen til at stige, det ved vi fra kampagneaktiviteterne op til kommunalvalget 2013, siger Pia Olsen Dyhr.

Partiet lægger derfor op til at stille et beslutningsforslag i den nye folketingssamling for at få indført en lavere valgretsalder.

LÆS OGSÅ: Elever vil have valgretsalderen sat ned efter skolevalg

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx