Af - 29/03-17 21:05; Opdateret: 29/03-17 21:18

Seks partier beskylder minister for løgn: - Han lyver mig direkte op i ansigtetSeks partier beskylder minister for løgn: - Han lyver mig direkte op i ansigtet

Rød blok og Dansk Folkeparti anklager nu en minister for at have løget i Folketinget.

storybild

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Her ses han ankomme til statsrådsmiddagen i Christian VII's Palæ onsdag d. 22. marts. (Billede: Scanpix/Martin Sylvest)

Seks partier, inklusive Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, beskylder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen for at have talt usandt til Folketinget.

Det viser et samrådsspørgsmål, som er blevet offentliggjort på Folketingets hjemmeside.

'Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekoncentration (kvotekonger)', lyder spørgsmålet fra de seks partier til ministeren.

De såkaldte kvotekonger, som der spørges til, henviser til et mindre antal magtfulde fiskere, der sidder på store fiskekvoter. Det er en ting, som flere partier vil gøre op med via stramninger af lovgivningen.

Spørgsmålet falder på baggrund af et dokument, som spørgerne er blevet fremvist af Berlingske. Det stammer fra december 2015 og er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen (i dag Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, red.), som hører under Miljø- og Fødevareministeriet, og i kataloget opridses hele 16 konkrete forslag til et opgør med kvotekoncentration.

Det undrer Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, der flere gange har efterlyst løsningsforslag fra ministeren.

- Jeg var noget chokeret over det. Det er noget, vi har efterspurgt i så lang tid af ministeren. At dokumentet så har ligget under hans hovedpude, eller hvor han har gemt det henne overrasker mig, siger han til metroxpress og fortsætter:

- Han har tidligere sagt, at det skrappeste middel, som han kunne komme på, var en tro og loveerklæring fra de her kvotekonger, at de ikke har en bestemmende medindflydelse på de kvoter, som de har kautioneret for. Jeg er dybt skuffet over, at jeg har siddet over for en mand, og han lyver mig direkte op i ansigtet.

Afviser alvorlig anklage
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser over for Berlingske, at han har tilbageholdt oplysninger. I et skriftligt svar til Berlingske oplyser han, at han slet ikke har set det pågældende dokument, og at han under drøftelserne er blevet præsenteret for tre forslag fra sit embedsværk, hvoraf to er blevet præsenteret for forligspartierne.

'Jeg kan forstå, at aftaleparterne nu ønsker en mere vidtgående model. Det har jeg bedt mit embedsværk om at se på, og det tager jeg naturligvis gerne et møde med aftaleparterne om. Jeg forstår ikke, hvis partierne skulle opleve, at jeg taler usandt. Jeg er ikke blevet forelagt Landbrugs- og Fiskeristyrelsens idékatalog med 16 idéer. Jeg er meget villig til at drøfte løsninger med partierne bag fiskeripakken,' skriver Esben Lunde Larsen.

Berlingske har forelagt sagen for Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet. Hvis det viser sig at være sandt, så kan han forbrudt sig mod ministeransvarlighedsloven.

Spørgerne er: Ib Poulsen (DF), Simon Kollerup (S), Sanne Bjørn (RV), Trine Torp (SF), Søren Egge Rasmussen (EL), Roger Matthisen (ALT).

Også Simon Kollerup fra Socialdemokratiet mener, at det er en meget alvorlig sag for ministeren.

- Når man på trods af gentagende opfordringer fra et stort flertal i Folketinget alligevel har undladt at finde frem til anvendelige og brugbare redskaber på trods af, at man har haft dem liggende, så gør det sagen meget mere alvorlig. Det ligner en bevidst handling, siger han.

Han er meget spændt på at høre, hvordan Esben Lunde Larsen har tænkt sig at forklare sagen for udvalgte fredag morgen.

- I første omgang har vi indkaldt Esben Lunde Larsen til et hastesamråd i Miljø- og Fødevareudvalget fredag morgen klokken 9.00, og der må han forklare sig. Lige nu har jeg svært ved at se, hvad hans forklaring skulle være. Men nu må vi se, hvad han svarer.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde død på stedet i trafikulykke
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Folkeskolelev slår dansk fodboldrekord
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx