Af Fie West Madsen - 21/04-18 14:47

47 Fakta-butikker dømt til at lukke: Det er kun begyndelsen, siger ekspert47 Fakta-butikker dømt til at lukke: Det er kun begyndelsen, siger ekspert

Coop Danmark meddelte torsdag, at man inden udgangen af maj lukker 47 Fakta-butikker, da de giver underskud, og det bliver sandsynligvis ikke det sidste, vi har set til lukninger i detailbranchen.

storybild

Coop lukker 47 Fakta-butikker inden udgangen af maj. (Billede: Jens Nørgaard Larsen)

Det mener direktør i Efficiens, ekspert i detailhandel og ekstern lektor på CBS, Per Østergaard Jacobsen.

»Generelt må vi sige, der kommer til at lukke flere butikker. Sådan er det. Men om det lige bliver Fakta, det ved jeg ikke,« siger Per Østergaard Jacobsen til BT.

Han mener, det er en logisk beslutning, når Coop vælger at lukke 47 butikker, der giver underskud. Men derudover står de danske supermarkedskæder også for et større strukturelt problem, da der faktisk er alt for mange supermarkeder i forhold til borgere.

»En anden observation er, at vi i Danmark har en overkapacitet af butikker pr. kunde på ca. 25 procent, og det kommer til at gå ud over nogen på et tidspunkt. Vi har set tidligere, at hele Kiwi blev lukket ned,« siger Per Østergaard Jacobsen.

I en pressemeddelelse torsdag understregede Coop, at Fakta er inde i en fremgangsperiode, men der er tale om nogle butikker, der altså tynger den samlede virksomhed økonomisk. Ifølge Per Østergaard Jacobsen står Fakta dog også over for den udfordring, at man ikke har et stærkt koncept.

»Man må også erkende, at Fakta-konceptet ikke har ramt danskerne 100 procent som fx Rema 1000, der i den grad er dem, der har succes,« siger Per Østergaard Jacobsen og tilføjer:

»Rema 1000's koncept handler om den lokale købmand og forankring. Der er en lokal købmand, der har hånden på kogepladen, som gør, at man måske har en anden motivation og mulighed for at tilpasse sit sortiment lokalt, hvor nogle af de centraliserede kæder som Fakta har det sværere.«

Hvorvidt Coop laver nogle ændringer i den retning er dog ikke til at spå om, men ifølge Per Østergaard Jacobsen, kan vi dog godt forvente os flere ændringer fra Coop inden for den kommende tid.

»De har meldt ud, at de har en langsigtet plan ifht omkostningsniveau, og vi har sikkert ikke set det sidste fra Coop ifht at strømline organisationen,« siger Per Østergaard Jacobsen.

5. april fremlagde Coop Danmark resultatet for 2017. Her kunne man præsentere et overskud på 624 millioner kroner. Det er tæt på en fordobling fra året før, hvor resultatet var 349 millioner kroner. Af regnskabet fremgik det også, at Fakta trods forbedrede resultater i 2017 stadig var en underskudsforretning.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensstjerne i nødråb for dansk...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Udenrigsministeriet advarer danskere...
bt.dk
Bilist kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx