Mor står bag hver tredje voldshandling i hjemmetMor står bag hver tredje voldshandling i hjemmet

Tusindvis af danske børn lever under voldelige forhold i hjemmet. Tal fra BørneTelefonen viser, at vold fra mors hånd gemmer sig bag hver tredje henvendelse, og at voldstendensen er stagneret.

Bildstrecke im Grossformat »

Sidste år modtog BørneTelefonen 726 henvendelser fra børn og unge om vold i hjemmet.

Pisket med ledninger, brændt med cigaretter eller slået og sparket til blods.
Tusindvis af danske børn og unge bliver dagligt udsat for far eller mors voldelige overgreb i hjemmet.

De sidste tre år har BørneTelefonen hos Børns Vilkår modtaget 2.512 henvendelser fra voldsramte børn. Sidste år fik de 726 henvendelser, hvor af knap hver tredje voldshandling var begået af mor.

Trods lovændring tilbage i 1997, der ulovliggjorde det at slå sine børn, og storstilede antivold-kampagner som 'Vores ansvar – Nej til vold mod børn' fra 2011 er tendensen stagneret, viser BørneTelefonens tal.

Ægtepar dømt for vold mod deres fire sønner
Ægtepar dømt for vold mod deres fire sønner

Ifølge børne- og familiepsykolog John Halse sker der ikke en positiv udvikling på området, fordi far og mor er for stressede i hverdagen:

- Den væsentligste grund er, at familier er tidsmæssigt og arbejdsmæssigt pressede. Når man oplever, at det ikke virker at snakke med børnene eller har tid til at snakke med børnene, så er det, at man falder tilbage til det gamle magtmønster.

Praktiserende børnepsykolog Signe Colding er enig.

- Nogle lever efter en 100 procents-filosofi, hvor alt skal gøres til perfektion. Man skal være den bedste kone, den bedste mor, den bedste kollega. Pludselig er der ikke mere at give af, og så brænder man sammen, siger hun.

Flere anmelder vold mod små børn
Flere anmelder vold mod små børn

Mor og kæreste sigtet for vold mod egne børn
Mor og kæreste sigtet for vold mod egne børn

Ifølge seniorkonsulent hos Børns Vilkår, Bente Boserup, er der brug for flere tiltag, hvis problemerne skal udbedres:

- Flere børn skal være klar over, at de har ret til ikke at blive slået. Desuden kan lærere og pædagoger stadig blive bedre til at fange signalerne på vold. Børn er hunderædde for at sige noget, så det er de voksnes ansvar at stoppe det.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx