Af - 17/05-16 13:57

Her er forklaringen: Derfor har du sovet dårligt i natHer er forklaringen: Derfor har du sovet dårligt i nat

Har du også sovet dårligt i nat? Både søvnforsker og astrolog kan forklare hvorfor.

Bildstrecke im Grossformat »
Få så lidt lys som overhovedet muligt tæt på sengetid. Lys – som for eksempel kan komme fra en iPad - reducerer melatoninudskillelsen. Melatonin er et søvndyssende hormon. - Kroppen skal have mørke for at udvikle melatonin, som er ens eget sovemedicin. Det udskilles først, når rummet er mørkt, siger Jesper Højager Fabech Bille, der er afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. Vent på, at Ole Lukøje viser sig, mens du hører naturlyde, som fuglefløjt, skovlyde eller bølgeskvulp. Det behager hjernen. Kilde: Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt – hele natten' Vores døgnrytme bliver fra naturens side af styret af lys og mørke. Vi er ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen bygget til at leve ved ækvator med 12 timers lys og 12 timers mørke. Derfor behager det hjernen, hvis du går i seng til rødt lys - det simulerer en solnedgang. - Rødt lys, når du skal sove, vil få hjernens aktivitetsniveau til at falde ned, siger Mikael Rasmussen. - Det ideelle lys at sove i er fuldstændig mørke. Derfor er det hamrende vigtigt, at du har et mørklægningsgardin. Det søvndyssende hormon melatonin bliver kun udskilt, i al den tid, det er mørkt, så hvis du har lyse gardiner, stopper udskillelsen, når solen står op, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt - hele natten'.. - Det er uhensigtsmæssigt at bruge snooze-knappen, for det nedsætter din søvnkvalitet, fordi det fragmenterer søvnen. Du kommer op og bliver vågen og falder i søvn igen, siger Mikael Rasmussen. Han råder i stedet folk til at have en længere total sovetid. Det er ikke en rar oplevelse at vågne brat, og derfor er det helt klart en bedre oplevelse at blive vækket mere blidt, fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen. Han forslår, at du kan blive vækket at naturlyde – for eksempel lyde fra skoven - eller klassisk musik. Du får også en optimal vækning, hvis du bliver vækket af lys, der bliver mere og mere stærkt. - At blive vækket af solopgang er en human stille og rolig måde at vågne på. Hjernen vil opfange lyset og vække dig. Derfor er det godt, hvis du har en anordning med en lampe, der simulerer en solopgang, hvor lyset begynder at lyse stille og roligt 20 minutter, før du skal op, siger Mikael Rasmussen. Vask sengetøjet, så sover du bedre, fortæller Jesper Højager Fabech Bille, afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. En god nats søvn er også betinget af et godt indeklima, og derfor er det en god ide at huske at lufte ud i dit soveværelse. Kilde: Jesper Højager Fabech Bille

Sover du generelt dårligt så læs hvilke ni tricks, du kan benytte dig af, for at få en god nattesøvn.

Det er aldrig rart, når vækkeuret ringer og afbryder din søvn, men det er endnu værre, når du ikke kan falde i søvn og nærmest ikke får sovet hele natten.

Og netop i nat kan der være flere forklaringer på, hvorfor du har sovet dårligt:

- Mange oplever, at de møder på arbejde i dag og ikke har sovet særlig godt. Det skyldes, at vi i Pinsen har fået skabt en uregelmæssig døgnrytme. Vi stod nok senere op i går, end vi havde gjort på en hverdag, og det betød, at vi ikke havde lige så stort søvnpres mandag aften som ellers. Sådan fik vi svært ved at falde i søvn, og det kan være gået ud over søvnen, fortæller Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel til metroxpress.

Men forklaringen kan også findes i astrologien.

Astrolog Lejla Lindholm Christensen forklarer til metroxpress, at der lige for tiden ligger nogle spændinger i luften, som påvirker Danmarks horoskop, og det betyder, at mange netop i nat har sovet dårligt.

- Spændingerne påvirker os, og dermed også vores drømme og nattesøvn. De vil heldigvis være forbigående, men man skal nok også regne med at sove dårligt de næste par dage, fortæller Lejla Lindholm Christensen.

Sov bedre med dette simple trick
Sov bedre med dette simple trick

Spændingerne skyldes ifølge astrologen en åndelig, spirituel forvirring, som påvirkes af flygtningene, religion samt forvirringen omkring de nye tiltag i kongehuset.

- Vi er forvirret over, hvad vores ideal er, hvad der er vores ståsted, siger hun.

Men hvis du ikke gider at se frem til (endnu) en dårlig nattesøvn, så er der da også råd at hente fra astrologen:

- Tag ansvar for, hvor du står i de tre ovennævnte spørgsmål, og hvem du er. Skab klarhed, siger Lejla Lindholm Christensen.

Sådan kan dit kæledyr hjælpe dig til en bedre nattesøvn
Sådan kan dit kæledyr hjælpe dig til en bedre nattesøvn

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du nattetisseri

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Amerikansk rigmand og entreprenør...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx