Af Maria Christine Madsen,Laura Rode Nygaard - 10/02-18 13:51

Husker du? Her er de største skandaler fra det danske Melodi Grand PrixHusker du? Her er de største skandaler fra det danske Melodi Grand Prix

Lørdag ruller årets danske Melodi Grand Prix over skærmen. I den anledning har BT samlet nogle af de mest markante skandalesager fra årene, der er gået.

Melodi Grand Prix 2018 - QUIZ

Det burde være en dag fyldt med fest, smil og glitter.

Alligevel er den traditionsrige sangdyst også ofte præget af større og mindre skandaler, der stjæler fokus fra det, det egentligt handler om – at finde sangen, der kan blive kåret som vinder af det store Eurovision senere på året.

Herunder har BT samlet et udpluk af nogle af de skandalesager, der har omgærdet sangkonkurrencen, siden den allerførste udgave blev sendt i 1957.

Hitsangen røg i svinget

Første gang, en dansk sang blev diskvalificeret fra Melodi Grand Prix, var i 1962. Det var den populære sangerinde Gitte Hænning og sangen 'Jeg snakker med mig selv'.

»Det var noget med, at nogen havde hørt sangen nynnet i Radiohusets kantine. Det var jo helt fjollet, men det var nogle andre regler dengang,« har Jørgen de Mylius tidligere fortalt.

Som plaster på såret fik Hænning dog lov til optræde med sangen under programmet, og sangen blev efterfølgende et stort hit.

Grandprix-vært overtrådte reglerne

Den ene halvdel af dette års værtsduo – Johannes Nymark – overtrådte DRs interne etiske retningslinjer ved at bruge sin værtsrolle til at reklame for forskellige firmaer.

På de sociale medier havde han delt billeder og videoer, hvor han ledte efter de rigtige briller, når han skulle stå i spidsen for sangdysten, hvilket han ledsagede med et link til en optiker i Nordsjælland.

Derudover lagde han selfies på Instagram, hvor han linkede til det tøjmærke, han bar på det pågældende foto, mens han skrev: 'Klar til pressemøde på melodi grand prix'.

Selvom Johannes Nymark er løst tilknyttet DR som freelancer, gælder mediets retningslinjer også for ham, og derfor satte DR ham på plads:

»Det er en fejl, som der nu er blevet rettet op på. Det er korrekt, at det ikke er inden for DRs etiske retningslinjer,« oplyste DRs presseafdeling i den forbindelse til netmediet Journalista.

Underholdningschefen, der var for fin til Grand Prix

En sand skandale var det imidlertid ifølge Grand Prix-aficionados, at Danmark helt meldte sig ud af sangkonkurrencen fra 1966 til 1978 - ifølge historien på grund af en underholdningschef i DR, der ikke var fan af folkefesten.

Da Danmark gik rim-amok

I 2000 vandt Brødrene Olsen det internationale Melodi Grand Prix med 'Smuk som et stjerneskud'. Derfor var Danmark vært for showet året efter, hvor Natasja Crone og Søren Pilmark var værter.

Alle sejl var sat til. Crone havde fået syet intet mindre end tre kjoler af den populære designer Isabell Kristensen, og budgettet for showet var det hidtil største.

Men så besluttede værtsduoen sig for at rime sig gennem aftenen, hvilket fik BBC-kommentatoren Terry Wogan til at døbe dem Dr. Død og Tandfeen.

Buksedragten måtte ryge

Da sangerinden Anja Nissen sidste år vandt det Danske Melodi Grand Prix, var hun iført en vinrød robe. Til prøverne før Eurovision blev hun dog fotograferet iført en pastelfarvet buksedragt med flæser – og det var ikke populært blandt danskerne, at hun havde valgt at skifte kjolen ud.

Faktisk blev Anja Nissen ramt af en regulær shitstorm, som førte til, at bukserne hurtigt blev lagt på hylden igen. Da hun stod på scenen til finalen, var hun igen iført den røde kjole.

Youtube kostede grandprix-pladsen

Det sker ellers ikke så tit, men i 2012 måtte Valen:tine se sig diskvalificeret fra årets Melodi Grand Prix, fordi det viste sig, at sangen 'Nowhere' havde været tilgængelig på Youtube.

Ifølge EBUs regler må sangene til Melodi Grand Prix nemlig ikke offentliggøres før 1. september året inden sangkonkurrencen, og derfor måtte 23-årige Tine Lyngaard og hendes sang blive hjemme fra folkefesten.

»Jeg synes, det er en hård straf for så lille en forseelse. Men EBUs regler er helt klare: En sang må ikke have været offentliggjort på nogen måder,« udtalte DRs underholdningschef Jan Lagermand Lundme.

Beskyldninger om plagiat

Flere gange er sange fra Melodi Grand Prix blevet beskyldt for at minde lige rigeligt om andre og ældre sange.

Det skete blandt andet i 2011, hvor gruppen A Friend in London vandt med sangen 'New Tomorrow'. Flere mente, at den sang mindede lidt for meget om en sang fra det svenske grandprix, der hed 'Sing for Me'.

Året forinden blev vindersangen 'In a Moment Like This' også beskyldt for at minde lidt for meget om sangen 'Every Breath You Take', som The Police fremførte.

Skandale-sangeren Emmelie

Hun var indbegrebet af sødme, da hun optrådte barfodet med sangen 'Only Teardrops' i 2013. Men Emmelie de Forests deltagelse var faktisk temmelig skandalefyldt.

Først fortalte Emmelie nemlig, at dronning Victoria af England var hendes tipoldemor, men den historie blev senere trukket i land.

Siden tiltrak hun sig igen uønsket opmærksomhed, da det viste sig, at hun ved en fejl var kommet til vælge en nazi-uniform til sine fløjtespillere på scenen.

»Det var simpelthen så frygteligt, men vi syntes jo bare, de var flotte. Vi havde slet ikke skænket det en tanke,« fortalte hun senere til BT.

Ingen af de to sager fik dog nogen betydning. Emmelie vandt først det danske og siden det internationale grandprix med sin sang.

Basim og 'flag-gate'

Da Basim stillede op med sangen 'Cliché Lovesong' i 2014, pyntede et stort Dannebrogsflag scenen i baggrunden.

Men valget af udsmykning fik konkurrenten Bryan Rice helt op i det røde felt. Han kaldte flaget for 'usmageligt', og siden viste det sig også, at brugen af flaget stred mod European Broadcasting Unions regler.

Kontroversen om flaget nåede helt til top - Danmarks daværende statsminister kom på banen og foreslog den uheldige sanger at bruge et EU-flag.

I Eurovision endte han med at bruge et banner med et stort flag på.

Formand blev fyret

Under et interview med MetroXpress i 2016 fortalte formanden for den danske Melodi Grand Prix-fanklub om sine favoritter blandt de ti sange, inden showet løb af stablen, Det var blandt andet sangerinden Simone og duoen Muri & Mario, der havde fået Johann Sørensen til at spidse ører.

Men man må ikke komme med sin uforbeholdne mening om kandidaterne, når man er medlem af DRs eksperjury, der i sidste ende er med til at bestemme, hvem der skal repræsentere Danmark ved det internationale Melodi Grand Prix.

Og det var Johann Sørensen.

Formanden beklagede dybt og mente, at han var blevet fejlciteret. Men den gik ikke, og han måtte forlade sin eksklusive plads i juryen.

Undgik med nød og næppe en diskvalificering

I 2016 kom en af årets sange i modvind allerede inden, den var blevet spillet ved det danske Melodi Grand Prix.

Vinderen af det danske og det internationale Melodi Grand Prix i 2013, Emmelie de Forest, havde nemlig flere gange offentligt optrådt med sangen 'Never Alone', som hun har skrevet sammen med Rune Westberg og MoZella, men som dansk-australske Anja Nissen senere skulle synge under det danske grandprix.

Ifølge EBU må en sang som udgangspunkt hverken have været udgivet eller spillet offentligt inden 1. september 2015, hvis den skal have lov at medvirke i den internationale konkurrence i Stockholm til maj. Men øverste chef hos EBU valgte altså til sidst at benåde sangen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

To FCK-spillere dumper: Forrygende...
bt.dk
Skistjerne vinder OL-medalje: 'Vil I...
bt.dk
Midt i sorgen: Her overrasker...
bt.dk
Kvinde er faldet ud af vindue: Hendes...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx