Af - 27/01-16 15:12; Opdateret: 27/01-16 16:16

Terrorforsker: Dårlig medieomtale øger trussel mod DanmarkTerrorforsker: Dårlig medieomtale øger trussel mod Danmark

Den dårlige medieomtale, som Danmark får i international presse efter stramningerne i asylpolitikken, kan øge interessen for Danmark som terrormål. Det vurderer ekspert.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Efter et solidt flertal i Folketinget tirsdag vedtog regeringens omdiskuterede og udskældte asylpakke - L87 – er Danmark i en række internationale medier som The Guradian, New York Times og CNN blevet beskyldt for at være fremmedfjendske, inhumane og for at handle i strid med menneskerettighederne.

Omstridte asylstramninger er blevet vedtaget
Omstridte asylstramninger er blevet vedtaget

Den dårlige medieomtale, som onsdag morgen i The Guradian kom til udtryk i skikkelse af en skarp karikaturtegning af Lars Løkke Rasmussen (V) som Hitler, kan ifølge Anja Dalgaard-Nielsen, chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet og forsker i terrorisme ved Stanford University, være med til at øge interessen for Danmark som terrormål:

- Ja, i princippet kan interessen øges. Men det afhænger i vid udstrækning af, om sagen bliver samlet op og udnyttet af personer og grupper, der har en interesse i at styrke fortællingen om, at Danmark er anti-muslimsk. Det kunne for eksempel være folk, der rekrutterer for Islamisk Stat, siger Anja Dalgaard-Nielsen til metroxpress.

De Radikale: Ulogisk at S stemmer for asylstramninger
De Radikale: Ulogisk at S stemmer for asylstramninger

Støjberg efter lang asyldebat: Vi overholder konventioner
Støjberg efter lang asyldebat: Vi overholder konventioner

Terror-forskeren påpeger, at gruppen af radikaliserede personer, som forsøger at rekruttere krigere til Islamisk Stat (IS) i Syrien eller Irak, vil kunne bruge den dårlige medieomtale som argument for at få folk til at drage i krig:

- Den negative omtale af Danmark vil kunne bruges af folk, der rekrutterer krigere til IS. De vil kunne sige: se hvor Islamkritisk Danmark er. Se nu at komme væk og kom ned til "kalifatet".

Anja Dalgaard-Nielsen tror dog ikke, at vi på baggrund af den åbenmundede kritik i den internationale presse vil opleve samme konsekvenser, som vi så dem under Muhammed-krisen:

- Vi skal være svært uheldige, hvis den dårlige omtale skal have samme konsekvens som under Muhammed-krisen. Den sag ramte mange muslimer i hjertekulen, da det at fornærme profeten er noget nær det værste, man kan gøre. Den aktuelle sag kan være med til at underbygge den generelle forestilling om, at Danmark er fjendtlige over for muslimer, men de to ting kan ikke sidestilles. Mobiliseringspotentialet i den aktuelle sag er simpelthen mindre, lyder det fra Anja Dalgaard-Nielsen, som vurderer, at kritikken af Danmark denne gang - i modsætning til under Muhammed-krisen - snarere skaber vrede i Vesten end i Mellemøsten:

- I den aktuelle sag er det nazi-referencer, der kobles på Danmark. Det er referencer, der er mere egnede til at skabe vrede og forargelse i en vestlig kontekst, end i de lande med muslimsk befolkningsflertal, hvor Muhammed-krisen for alvor udspillede sig.

Kendt kunstner trækker værk i protest mod dansk asylpolitik
Kendt kunstner trækker værk i protest mod dansk asylpolitik

Løkke afviser flere stramninger: To ting er i fokus nu
Løkke afviser flere stramninger: To ting er i fokus nu

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx