Af - 07/12-16 12:38

Minister grilles om kæmpe forureningMinister grilles om kæmpe forurening

S trækker miljøminister Esben Lunde Larsen i samråd efter metroxpress i dag kan fortælle at myndighederne aldrig undersøgte, hvor meget Fredericia-forurening påvirkede miljøet.

storybild

(Billede: Henning Bagger, Scanpix)

Miljøministeriet undersøgte aldrig, hvor meget det påvirkede miljøet, da mere end 12.000 tons gødning og 2.000 tons palmeolie i februar fossede ud i Lillebælt ved den største forureningssag i nyere danmarkshistorie.

Det kritiserer den forsker, som ministeriet har hyret til at undersøge iltsvind i de danske farvande. Vandrammerammedirektivet skriver, at man bør foretage ekstraordinære målinger “for at fastslå et forureningsuhelds omfang og konsekvenser.”

- Da det her er et af de største udslip af næringsstoffer i Danmark nogensinde, så undrer det mig, at myndighederne ikke har etableret en ekstra overvågning i forbindelse med ulykken, siger seniorrådgiver og biolog Jens Würgler-Hansen fra Aarhus Universitet, der peger kommunen ville kunne bruge dataene i en retssag og det også ville have betydning for forskere.

Fredericia Kommune har varslet en miljøsag mod Dan Gødning og Nagro der ejede de containere, der brasede sammen. Bare at rense jorden vil koste 96 millioner kroner. Mindst 1.300 tons kvælstof endte derudover direkte i Lillebælt ifølge et advokatbrev fra de to firmaer.

Kommunen undrer sig over, at man aldrig lavede de målinger. Det forklarer tidligere borgmester og næstformand for Fredericias miljøudvalg, Kenny Bruun Olsen (V).

- Hvis det er korrekt, så undrer jeg mig over, at man ikke straks lavede sådanne målinger, fordi det jo ville stille os ganske meget stærkere i en retssag. I det hele taget har vi undret os over styrelsens passivitet, siger han.

I en mail skriver kontorchef Harley Madsen, fra Styrelsen fra Vand og Naturforvaltning, at de lavede et specialtogt i slutfebruar.
“Men målingerne viste ingen særlige værdier. Det skyldes, at forureningen på grund af den stærke strøm i Lillebælt hurtigt er blevet opblandet af vandmasserne. Så hvis man skal vurdere udslippets konsekvenser, kan man lave beregninger,” skriver han.

Miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) kalder miljøminister Esben Lunde Larsen i samråd.

- Han har ikke engang besøgt forureningen. Det er meget kritisabelt at han ikke straks satte ekstra målinger i gang. Han skal også svare på sin kontakt til ejerne, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Zobel i millionhandel: Sælger villaen...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Magtdemonstration: Froome i lyserødt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx