Af - 18/09-15 08:44; Opdateret: 18/09-15 11:11

Tre døgn uden søvn fjerner depressionTre døgn uden søvn fjerner depression

Hold øjnene åbne og du bliver kurreret for din alvorlig depression. Sådan lyder konklusionen på ny dansk forskning.

Bildstrecke im Grossformat »
32-årige Marie Hald Rasmussen var indlagt med depression på Risskov Psykiatrisk Hospital. Hun deltog i forskningsprojektet. - Det var vidunderligt at vågne efter 12 timers søvn. Fornemmelsen af at have sovet godt var helt fantastisk. Jeg kunne slet ikke huske, at jeg nogensinde havde sovet så godt, siger Marie Hald Rasmussen til Videnskab.dk Hun fortæller, at hun havde troet, at hun sov fint nok før, men efter at have sovet 12 timer kom selverkendelsen, hvor hun opdagede, at hun ikke havde sovet godt nok før. Hun havde ikke svært ved at holde sig vågen om natten i forsøget, da der om natten var ro på afdelingen, så hun kunne male og se fjernsyn. Patienterne i vågenterapigruppen holdt sig til at begynde med vågen en hel nat, og fik at vide, at de først måtte gå i seng klokken 20 næste aften. Senest klokken otte næste morgen skulle de stå op, og to nætter mere gentog samme procedure sig. De var patienternes eget ansvar at holde sig vågne. Personalet måtte ikke holde dem vågne. Forskerne instruerede patienterne i, hvordan de kunne gøre det ved for eksempel at gå en tur, se fjernsyn, drikke kaffe eller lytte til musik. Nogen patienter faldt måske i søvn kortvarigt, men det gør ifølge Klaus Martiny ikke så meget. Marie Hald Rasmussen fortæller, at det sværeste tidspunkt at holde sig vågen på var om dagen efter en hel nat, hvor hun havde været vågen. Især morgenen var hård. Hun fortæller til Videnskab.dk, at hun, for at holde sig vågen, måtte tage kolde bade og gå nogle ture. Især tredje gang, Marie Hald Rasmussen skulle holde sig vågen om natten, var det ulidelig for hende, eftersom hun næsten ikke kunne vente med at sove. Hun fortæller, at begejstringen for søvnen de andre to gange havde hjulpet hende, men tredje gang var hun så udkørt, at det ikke hjalp hende at glæde sig. Efter 36 timer uden søvn vil stort set alle opleve at falde i en dyb ikke-afbrudt søvn, skriver Videnskab.dk.

Læs om Marie Hald Rasmussen på 32, der deltog i forsøget.

Er du deprimeret?

Hold dig vågen i tre døgn, og efter en uge er du kureret.

Sådan lyder konklusionen rundt regnet på et dansk forskningsforsøg, hvor 30 patienter med alvorlig depression har testet den simple metode med hjælp fra forskere fra Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri.

Resultaterne af forskningsprojektet er udkommet i det videnskabelige tidsskrift, Acta Psychiatrica Scandinavica. Det skriver Videnskab.dk

Den simple metode mod alvorlig depression, der gjorde mere end 60 procent af forsøgspersonerne raske, lyder helt konkret:

- En uges indlæggelse med tre hele døgn uden søvn, kombineret med grundig vejledning og opfølgning i forhold til gode søvnvaner.

GUIDE: Dette skal du IKKE gøre, hvis du vil sove
GUIDE: Dette skal du IKKE gøre, hvis du vil sove

Klaus Martiny er hovedforfatter på det nye studie og oplevede på første hånd, hvordan bare ét døgn uden søvn fik nogle af de dybt deprimerede patienter til at få det markant bedre.

Vi viser med det her studie, at det er muligt at gøre en stor del raske, som har været syge i mange år og ikke har haft nok effekt af medicin. At gøre nogle patienter, som har været deprimerede meget længe, raske på en uge er ret stort.
Det siger Klaus Martiny, der er klinisk forskningslektor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og overlæge på intensivt affektivt ambulatorium på Rigshospitalet i Region Hovedstadens Psykiatri til Videnskab.dk.

Galleri: 12 virkelig trætte typer
Galleri: 12 virkelig trætte typer

Men hvorfor virker vågenterapien og søvnvejledningen godt på patienter med depression?

Svaret er, at rigtig mange med depression har det, forskerne kalder en forstyrret døgnrytme, hvor deres søvn skubbes mere og mere, fordi de sover senere og senere.

- Når man er deprimeret, har man det typisk meget dårligt om morgenen, og i løbet af dagen får man det gradvist bedre. Mange vil derfor begynde at bytte om på døgnet, så de sover en del af dagen og er vågne i perioder om natten. Deres indre rytmer er helt forvirrede, ligesom når man har jetlag, siger Klaus Martiny til Videnskab.dk.

Svært ved at sove? Fem simple trin lader dig falde hurtigt i søvn
Svært ved at sove? Fem simple trin lader dig falde hurtigt i søvn

Men når patienterne ikke får lov til at sove, bliver de til sidst så trætte, at de endelig kan sove igennem. Sådan 'resetter' og kickstarter vågenterapi døgnrytmen.

Det kræver dog mere forskning endeligt at bekræfte, at vågenterapien også gavner patienter med sværere depression.

Derfor er der foreløbigt ikke planer om at tilbyde vågenterapi som en del af behandlingen til patienter med depression på de psykiatriske hospitaler rundt om i landet. Derfor er flere nye og lignende forsøg sat i gang.

TV: Smart trick får baby til at sove på 40 sekunder
TV: Smart trick får baby til at sove på 40 sekunder

LÆS OGSÅ: Forskerne advarer: Det er farligere at sove for længe - end for lidt

LÆS OGSÅ: En "morfar" to gange om dagen kan redde en dårlig nats søvn

LÆS OGSÅ: Din alder bestemmer, hvor mange timer du skal sove

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx