Af - 25/08-14 12:32

Kommuners lovbrud i børnesager ligger i mørkeKommuners lovbrud i børnesager ligger i mørke

Efter flere sager om kommuner, der har svigtet udsatte børn, er det alligevel ikke muligt at få en opgørelse over, hvor ofte kommunerne bryder loven på området. DF er ikke tilfreds.

storybild

Ni børn blev udsat for vold, vanrøgt og seksuel misbrug hjemme i den såkaldte Brønderslevsag. To kommuner fik kritik for ikke at gribe ind i tide. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

På trods af en række historier om kommunale svigt i sager om udsatte børn de seneste år har Statsforvaltningen intet overblik over, hvor ofte kommunerne overtræder landets love på børneområdet.

I et svar til Dansk Folkepartis Karina Adsbøl fortæller Økonomi- og Indenrigsministeriet, at Statsforvaltningen ikke kan levere en statistik over sagerne.

Udsatte børn blev svigtet af Esbjerg Kommune
Udsatte børn blev svigtet af Esbjerg Kommune

Det er nemlig ikke muligt at søge specifikt på sager om udsatte børn – eller på andre emner for den sags skyld – i Statsforvaltningens journaliseringssystem.

- Statsforvaltningen har i øvrigt oplyst, at det ikke uden at foretage en manuel gennemgang af samtlige sager vil være muligt at oplyse, hvor mange af sagerne der omhandler spørgsmål om udsatte børn og unge, skriver Indenrigsministeriet.

Esbjerg Kommune: Kritisabelt at svigt har fundet sted
Esbjerg Kommune: Kritisabelt at svigt har fundet sted

Og en manuel gennemgang vil være ”særdeles omfattende som følge af det store antal sager”, tilføjer ministeriet.

Det svar er Karina Adsbøl dog langt fra tilfreds med.

- Det er ikke i orden, at hverken politikere eller presse kan se, hvilke typer af sager, der er tale om. For politikere handler det om, at de skal kunne se, hvordan det står til og agere derefter. For pressen handler det om, at pressen skal have en ordentlig mulighed for at tjekke, om myndighederne nu også gør deres arbejde ordentligt. Især når det handler om børn og udsatte, siger hun til metroxpress.

Mand kørte forbi mindreårige piger fem gang mens han onanerede
Mand kørte forbi mindreårige piger fem gang mens han onanerede

I stedet for specifikke tal for antallet af sager om udsatte børn har Statsforvaltningen i stedet leveret tal over, hvor mange gange Statsforvaltningen samlet set har rejst sager mod en kommune.

Tallene dækker således også over sager som den fra Viborg Kommune om ulovlig sponsorstøtte til den lokale fodboldklub, som har givet problemer for De Konservatives nye formand og tidligere borgmester i Viborg, Søren Pape Poulsen. Og dermed er de nytteløse, mener Karina Adsbøl:

Tønder-pigen blev voldtaget af far og solgt til sex: Nu taler hun ud
Tønder-pigen blev voldtaget af far og solgt til sex: Nu taler hun ud

- Her får vi bare nogle tal, men det er ikke til at vide, hvad der ligger bag. Og så er det ikke til at gøre noget ved de problemer, der eventuelt er, siger hun.

metroxpress har henvendt sig til minister for Børn, Ligestilling, Integration og Social forhold Manu Sareen (S) for at spørge, om han er tilfreds med ikke at kunne få overblik over, om kommunerne overholder loven på børneområdet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar, da ministeriet henviser til, at Statsforvaltningen hører under Indenrigsministeriet.

Tønderpigen får historisk erstatning af kommunen
Tønderpigen får historisk erstatning af kommunen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Dramatiske scener: Storbrand på hotel...
bt.dk
Mor trodser eksperternes klare...
bt.dk
Louis kan ikke li' at få våde hænder...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx