16/09-13 11:02; Opdateret: 16/09-13 11:18

Studerendes pendler-cirkus koster staten dyrtStuderendes pendler-cirkus koster staten dyrt

Den favorable pendler-ordning for studerende kostede sidste år statskassen 198,4 mio. kr. Det viser tal fra Styrelsen for videregående uddannelser og SU, som DR Nordjylland har fået indsigt i.

storybild

Staten bruger millioner af kroner på at give studerende billige pendler-kort. Mange vil ikke flytte til den by, de studerer i, fordi de synes, byen er for lille. (Billede: Polfoto/arkiv)

Staten bruger millioner af kroner på at give studerende billige pendler-kort. Den favorable pendler-ordning kostede sidste år statskassen 198,4 millioner kroner. Det viser tal fra Styrelsen for videregående uddannelser og SU, som DR Nordjylland har fået indsigt i.

DR har talt med flere studerende, som siger, at de ikke vil flytte til den by, de studerer i, fordi de synes, byen er for lille. Men der rejses også meget på kryds og tværs af landets største byer. Sidste år blev der eksempelvis udstedt 5.100 pendler-kort til studerende, der læste i Odense og havde bopæl i København.

LÆS OGSÅ: Billige ungdomsboliger på vej efter skole-besættelse

Den oprindelige idé med pendler-ordningen var ellers, at den blandt andet skulle få unge fra mindre byer til at blive boende i deres lokalområde. Derfor mener landsbyforsker ved Aalborg Universitet, Jørgen Møller, at ordningen trænger til et eftersyn.

- Vi kommer til at mangle veluddannede unge mennesker i provinsbyerne i fremtiden. Det kunne da godt være, at det skulle være sværere at komme fra København til Odense end fra Svendborg til Odense. Det kunne man godt understøtte lidt ved at gøre det mere lukrativt for dem, der pendler den rigtige vej, siger Jørgen Møller til DR Nordjylland.

De studerendes pendler-ordning er blevet mere end 100 millioner kroner dyrere, end man regnede med, da man ændrede ordningen og lempede støttereglerne i 2010.

LÆS OGSÅ: Mange studerende har ingen venner

Til trods for det, afviser Uddannelsesministeren, der har ansvaret for ordningen, at ordningen trænger til et eftersyn.

- Vi er glade for at have givet de studerende de her muligheder. Hvert år opfordrer vi dem til at søge bredt og ikke bare kigge på deres egen by. Derfor er jeg sådan set godt tilfreds med, at der er mobilitet blandt de studerende, siger Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) til DR Nordjylland.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nye regler åbner for stribevis af...
bt.dk
Lige efter brylluppet: Brudgom dræbt...
bt.dk
Populær dansk tjeneste bliver...
bt.dk
Tv-ekspert stiktosset over p-afgift:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx