08/04-14 23:13

Filosof: Kvinder på 55 år skal kunne befrugtesFilosof: Kvinder på 55 år skal kunne befrugtes

I et debatindlæg i Politiken onsdag lægger lektor i praktisk filosofi på Roskilde Universitet Thomas Søbirk Petersen op til at hæve aldersgrænsen for, hvornår en kvinde kan få hjælp til at blive befrugtet.

storybild

I et debatindlæg i Politiken onsdag lægger lektor i praktisk filosofi på Roskilde Universitet Thomas Søbirk Petersen op til at hæve aldersgrænsen for, hvornår en kvinde kan få hjælp til at blive befrugtet. (Billede: Polfoto)

Loven bør laves om, så kvinder på 55 år kan gøre krav på hjælp til at blive gravide, mener han.

I dag kan kvinder op til 40 år få hjælp af staten til at blive gravide, mens kvinder op til 45 år kan søge hjælp hos private firmaer.

Kvinde fødte i rabatten midt i hovedstadens morgentrafik
Kvinde fødte i rabatten midt i hovedstadens morgentrafik

Det kan ske enten i form af reagensglasbehandling eller ved en såkaldt ægdonation, hvor en yngre kvindes æg sættes op i den kvinde, der ønsker at blive gravid. Et af argumenterne for den fastsatte aldersgrænse er, at ældre kvinder kan have sværere ved at klare den fysiske og psykiske belastning, der er forbundet med graviditet og fødsel.

Men det bør være kvinderne og ikke staten, der afgør, om den ældre kvinde kan klare presset, mener Thomas Søbirk Petersen.

- For det første er der ingen grund til at tro, at kvinder over 45 ikke er lige så kompetente beslutningstagere som kvinder under 45 år. Som udgangspunkt må det være kvinderne selv, der ved, hvad der er godt for dem.

Børn med Downs til bekymret mor: I får et godt liv
Børn med Downs til bekymret mor: I får et godt liv

- For det andet er der, så vidt jeg ved, ingen forskning, der kan dokumentere, at ældre mødre har dårligere liv, skriver han.

Her går han også i rette med argumentet om, at ældre mødre generelt har dårligere helbred og derfor ikke har samme mulighed for at tage vare på deres børn - et argument, som Det Etiske Råd før har fremført.

Kvinde føder 'baby med to hoveder'
Kvinde føder 'baby med to hoveder'

En ny aldersgrænse på 50 år bakkes op af Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse. Her peger bestyrelsesmedlem Lone M. Christiansen på, at aldersgrænsen i de fleste europæiske lande er 50 år.

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at forholde sig til spørgsmålet, og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) var ikke til at træffe i går.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Du tror det er løgn: Er dette kvinden...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx