Af - 23/12-16 08:52

16-årige Tobias går i nattøj på gymnasie hver fredag16-årige Tobias går i nattøj på gymnasie hver fredag

Hver fredag tager Tobias nattøj på i skole for at gøre op med nutidens skønhedsidealer og karakterræs. Og han er ikke alene om projektet.

Mød Tobias og hans klassekammerater i nattøj Se video i større format i vores videosektion Videoportal

- Hver fredag går jeg i nattøj på gymnasiet, fordi jeg går imod karakterpres og nutidens skønhedsidealer, fortæller 16-årige Tobias Grip, der går i 1.y på Rysensteen Gymnasium.

I starten af december oprettede Tobias sammen med et par elever fra hans klasse gruppen "Nattøj om fredagen" på Facebook, og nu er mere end 270 elever rundt om i landet blevet medlem:

- Vi har oprettet gruppen, fordi der er et stort pres fra samfundet og skolerne om, at vi skal yde 110 % hele tiden. Og det er et stort pres, der kan gøre os unge stressede. Selvfølgelig skal vi være dygtige, men vi burde også give ungdommen frihed, siger Tobias, der ikke kun er imod karakterræset. Han protesterer også imod nutidens skønhedsidealer:

- Vi går imod tøjpres. Der er rigtig meget respekt, hvis man har dyrt tøj på. Jeg kan godt selv lide dyrt tøj, men nogle gange er det rart ikke altid at se perfekt ud.

7 elever fra 1.y på Rysensteen Gymnasium i nattøj fredag den 16. december. Foto: Sophie Himmelstrup

Unge er pressede i dag
Maria Bruselius-Jensen, lektor på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, nikker genkendende til de unges oplevelse af præstationspres:

- De unge i dag oplever både pres for at få en uddannelse med de bedste karakterer og et pres for at være perfekte og have perfekte kroppe, siger Maria Bruselius-Jensen, der oplever de unges nattøjs-projekt som en søgen efter et fælles projekt, hvor de vil finde fælles værdier:

- Vi har et samfund i dag, som italesætter unge som selvstændige væsner, der skal præstere hver især og med meget lidt fokus på fællesskabet. Det kan føles som en meget ensom og ubarmhjertig proces for de unge, og derfor skaber det at gå i nattøj følelsen af et fællesskab.

Kom i skole som du er
Idéen til projektet kom på Rysensteen Gymnasium for syv uger siden, og efter en langsom start er Tobias og hans skolekammerater blevet overvældet af succes:

- Vi får tre anmodninger til gruppen om dagen, og det er vi rigtig stolte af, siger Tobias, der har et klart budskab, når han hver fredag møder op i skolen med nattøj:

- Jeg vil gerne opnå, at vi kan få et mere fredfyldt samfund. Der er et ekstremt pres på os nu, så vil jeg gerne have vi komme i skole helt, som vi er.

Se Tobias og hans klassekammerater i nattøj i videoen øverst.

Test dig selv: Lider du af stress?
Test dig selv: Lider du af stress?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Føles som sommer: 25 grader og sol...
bt.dk
Tidligere skovrider med...
bt.dk
Midtjylland opgav guldet og har sat...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx